Christophe Pedroletti tillträder som sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhus 1 oktober. Arkivbild. Foto: Danderyds sjukhus/TT

Ny direktör för Karolinska universitetssjukhuset utsedd

Publicerad

Christophe Pedroletti, i nuläget vd för Danderyd sjukhus, blir ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Det beslutade Regionstyrelsen i Stockholm under tisdagen.

Pedroletti tar över direktörsstolen från Patrik Rossi, som varit tillförordnad sedan tidigare direktör Björn Zoëga lämnade i början av året.

Christophe Pedroletti är bland annat specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin samt specialist i barnallergologi. Han har tidigare varit vd för Södertälje sjukhus och chef för barnsjukhuset vid Akademiska i Uppsala. De senaste två åren har han varit vd för Danderyd sjukhus.

– Han har en mer än 20-årig bakgrund inom universitetssjukvården och har bidragit till att utveckla nya metoder som gjort skillnad för många patienter, säger Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Syster tvingas lämna chefsroll – för att undvika jäv

Hans syster, Corinne Pedroletti, är idag temachef för Kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska. För att undvika en jävsituation kommer hon lämna den rollen, och få nytt uppdrag inom Region Stockholm.

Christophe Pedroletti kommer in som sjukhusdirektör under en tidpunkt när Karolinska är i blåsväder efter att förlossningschef Karin Petterson i mars blev uppsagdför grov illojalitet. Något som bland annat lett till protester från personal på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.