Första fallet var i Göteborg 2010. Sedan dess har 123 fall konstaterats i landet. Nu har det konstaterats så pass många fall att man kan anta att den finns i Stockholmsregionen, rapporterar Läkartidningen.
Hedvig Glans, som är infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och forskare vid Karolinska institutet, är en av medförfattarna till artikeln. Hon menar att diagnosen fortfarande är ovanlig i Sverige.
– Det kan nog ha lite att göra med att man behöver ha en specifik diagnostik som bara Sahlgrenska har i dag. Och om man inte provtar för det så hittar man ju inte bakterien, säger Hedvig Glans.
Oklart hur vanlig bakterien är
Det kan därför vara svårt att veta exakt hur vanlig bakterien är – det kan finnas ett mörkertal.
– Jag tycker man i vården borde börja tänka på sjukdomen snabbare och ta prover så att vi kan kartlägga hur vanlig den är, säger Hedvig Glans.
Sjukdomen kan ge långdragen feber, nattliga svettningar, muskelvärk och hudutslag. Den kan också öka risken för blodproppar. Men sjukdomen är lätt att behandla, menar Hedvig Glans, och de flesta tillfrisknar väldigt snabbt när de får läkemedel.
I videon: Hör Hedvig Glans förklara när du ska reagera och söka vård.