Föräldraföreningen i Rinkeby, Abdimalek Osman och Safia Ali Hussein, tycker att det har blivit lättare att prata med ungdomarna som hänger i centrum. Foto: Moa Ferm/SVT

Över 800 unga i Rinkeby och Husby uppskattas sakna sysselsättning

Publicerad

Allt fler unga vuxna befinner sig utanför systemet, de varken jobbar eller studerar. Bara i Rinkeby och Husby uppskattas det vara mellan 800-900 unga personer, enligt stadsdelsförvaltningens egna siffror.

För att nå dem har en uppsökande verksamhet startats i Rinkeby.

– Jag ser mig själv i dem, säger Abdimajid Ali, som anställts för att söka upp unga.

Ungdomens hus i Rinkeby har öppnats upp på dagtid för de som vill söka jobb eller studera. Projektet som ska testas i ett halvår är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista, Jobbtorg unga och föräldraföreningen Rinkeby föräldraråd.

Stadsdelsförvaltningen ser en ökning av unga vuxna som varken jobbar eller studerar. Projektet i Ungdomens hus är en direkt åtgärd för att försöka vända trenden.

Samtidigt presenterar Stockholms handelskammare siffror som visar att 2 000 unga personer i Stockholm län saknar inkomst från jobb, studier eller bidrag.

”Jag har själv varit i den sitsen”

Abdimajid Ali är en av fyra personer från föräldraföreningen som anställts för söka upp unga mellan 16-29 år som varken jobbar eller studerar.

– Jag har själv varit i den sitsen när man inte har ett jobb eller studerar så jag vet att det verkligen är jobbigt. Jag ser mig själv i dem och vet hur viktigt det är att hjälpa ungdomarna, säger han.

Det är viktigt att de som jobbar uppsökande känner till området.

– Jag brukar gå runt där ungdomarna brukar vara, som i centrum och på fritidsgården, fråga hur de mår, om de har något att göra och berätta att om de behöver hjälp med jobb eller studier så är det bara att komma hit, säger Abdimajid Ali. 

Abraham Abdulkadir, 16, kommer förbi för att få hjälp att söka sommarjobb. Han är glad att det finns ett jobbcenter i Rinkeby.

– När det är långt bort tänker jag alltid att jag ska gå dit men orkar inte, här kan jag söka jobb två minuter från mitt hus, så därför kommer jag hit, säger han.

”De når dem vi inte når”

Tanken är att centret i Rinkeby ska vara en sluss vidare till jobbtorget i Kista eller till fortsatta studier.

– Civilsamhället finns ju här jämt och föräldraföreningen är ju urviktig, de når dem som vi inte når, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Hittills har intresset varit stort. Sedan verksamheten startade den 18 april har de haft närmare 180 besökare.

– Det är ju helt fantastiskt, nu är de personerna identifierade och kända och nu gäller det att jobba vidare med dem, säger Ulla Thorslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.