Forskare har länge trott att det mest avgörande för hur vi upplever olika lukter är kulturellt betingat. Att vi helt enkelt lärt oss att tycka om choklad och rynka på näsan åt svett.
Men en ny forskningsrapport från Karolinska institutet och University of Oxford slår fast att det förutom individuella erfarenheter är kemin, alltså vad lukten består av, som avgör hur vi upplever den.
Kulturella betydelsen skalas ner
I experimentet lät forskarna 235 människor från helt olika miljöer, rangordna tio lukter – från gott till äckligt. Vissa av testpersonerna lever i samhällen helt isolerade från västerländska influenser, medan andra bor i storstäder.
– Oavsett om de bor i thailändska djungeln eller i New York så upplevs ost som äckligt och vanilj som angenämt, säger Johan Lundström, luktforskare på Karolinska institutet.
Är det ett kontroversiellt resultat?
– Det är kontroversiellt för halva forskningsfältet, de som är starka anhängare av det kulturella. Och det vi verkligen har dödat nu är just att det i stort sett inte finns några kulturella aspekter, berättar Johan Lundström.
Följ med till labbet och se reportern testa några av de värsta lukterna – i videon.