En man står med badringar framför en utomhuspool

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör instruktören Ludwig Tiger Tiderman berätta om en vanlig övning som hjälper barn att bli modigare i vattnet. Foto: SVT

Nya instruktörer tränar upp barnens vattenvana – ska öka simkunnigheten

Uppdaterad
Publicerad

Plaskdammen på Järvabadet har tidigare varit relativt outnyttjad – men nu ska det bli ändring på det. I plaskbassängerna ska vattenvaneinstruktörer ta plats och hjälpa mindre barn att bli mer vattenvana.

I sommar kommer vattenvaneinstruktörer att finnas vid plaskdammen på Järvabadet samt vid Husby gårds och Erikslunds plaskdammar. Syftet är att fler barn ska bli vana vid vatten redan i tidig ålder och att satsningen på lång sikt ska öka simkunnigheten i Järvaområdet.

– Vi tar det sakta och säkert och frågar barnen om det går bra. Det är roligt att se barnen glada och bekväma i vattnet, säger Ludwig Tiger Tiderman som är en av de anställda vattenvaneinstruktörerna.

Med hjälp av sånger, ramsor och enkla lekar som uppmanar barnen till plaskande ska instruktörerna hjälpa yngre barn att vänja sig vid vatten på ett glädjefyllt sätt.

Coronapandemin bidragande orsak till sämre vattenvana

Simkunnigheten är lägre i socioekonomiskt utsatta områden och satsningen behövs, det menar Mimmi Wingren som är simskolesamordnare på idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

– Vi ser att förkunskaperna har blivit sämre med tid, i alla områden. Just i hur barnen hanterar sin kropp i vattnet. Efter pandemin har simkunskaperna sjunkit drastiskt och det vill vi helt enkelt kompensera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.