Foto: TT

Dålig start för nya pendeltågstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen började den nya tidtabellen för pendeltågstrafiken att gälla, men det var först på måndagen som den nya tabellen testades på allvar i rusningstrafik och det blev en riktigt dålig start.

Måndagsmorgonen började med förseningar på samtliga pendeltågslinjer på upp till 30 minuter, vilket framförallt retade upp resenärerna på de stationer som pendeltågen numera hoppar över. Anledningen till förseningarna var två olika växelfel hos Trafikverket.

– Jag blev just frånåkt av proppfullt tåg i Häggvik, ingen idé att ens försöka klämma sig in. Därefter har ett skipstop-tåg susat förbi. Jag missar min anknytning nu och blir sen till jobbet ännu en dag. Tack för ingenting SL! skriver resenären Johanna Strömqvist på Facebooksidan ”Stoppa Skipstop”.

Stor kritik

Sidan ”Stoppa Skipstop”, som är kritisk till den nya satsningen med överhoppade stationer, följs av över tusen personer och fylldes med kritiska inlägg under morgonen.

Tanken med de nya tidtabellerna är att de ska göra pendeltågen snabbare. Men kritiken har varit stor eftersom vissa tåg inte längre stannar vid stationerna Ulriksdal, Norrviken, Häggvik, Rotebro, Stuvsta och Tullinge. En del stationer har till och med fått antalet avgångar halverade under några timmar varje dag.

– Jag får ont i hjärtat. Skipstop skapar massor av onödig stress, säger Latifeh Amiri, moderat i Sollentuna som på måndagsmorgonen delade ut protestlappar på Norrvikens station.

Svårbedömt kaos

Men Jesper Pettersson på SL:s pressjour tycker att det är svårt att säga hur de nya tidtabellerna påverkar trafiken.

– Det har varit växelfel och spårfel så det har varit en dålig dag att bedöma de nya tabellerna. Tågen har knappt gått enligt tidtabellerna på förmiddagen, säger han.

SVT Stockholm har sökt Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) för en kommentar, men han är inte tillgänglig under måndagen enligt sin presssekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.