I förra EU-valet lät mer än hälften av de unga väljarna (18-29 år) bli att rösta. Inför årets EU-val har 59 procent av de unga uppgett att de har dålig koll, i en Novus-undersökning som Sveriges Radio beställde tidigare i år.
Mona Shahoon, Orfeas Georgakakis Paulsson, Jana Paegle och Victoria Genders är några av de partipolitiskt obundna EU-valambassadörerna i Sveriges ungdomsorganisationers kampanj ”Makten är din”. De försöker få fler unga att rösta i EU-valet.
– Vi unga är redan underrepresenterade i Europaparlamentet. I valet 2014 var två procent under 30 år, vilket är otroligt oroväckande. Ju färre vi är som röstar, desto fler känner sig uteslutna. Det blir en ond cirkel och den måste vi stoppa, säger Orfeas Georgakakis Paulsson.
– Cirka 50 procent av det som passerar riksdagen, grundas i EU. Det betyder att om du väljer att inte rösta i EU-valet, har du i princip påverkat 50 procent av politiken på nationell nivå, fortsätter han.
– När man röstar i just EU-valet är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är en kandidat eller ett parti som man röstar på. Kandidaten hamnar i sin tur i en partigrupp i Europaparlamentet, säger Jana Paegle.
– För dig som känner dig extra oinsatt, är det inte för sent att sätta sig in. På nätet finns oändligt med information om EU och partierna. Känns det fortfarande luddigt kan man testa valkompassen, säger Victoria Genders.
– Jag röstar för att det är dags att prioritera ungas frågor. Gör det du också. Rösta för oss och vår framtid. Inte äldre generationers framtid, avslutar Orfeas Georgakakis Paulsson.
Vill du veta mer?
Gör SVT:s valkompass och se mer av SVT:s rapportering om EU-valet. Du kan även läsa chatten där ni ställde frågor om EU-valet till SVT:s experter.