Efter att terrornivån höjts i Sverige fruktar nu många shiamuslimer attacker från IS-anhängare i landet, då den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten betraktar shiamuslimer som kättare och avfällingar. Foto: SVT

Ökad bevakning av shiamoské

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrordåden i Paris utökar polisen bevakningen vid Sveriges största shiamoské i Järfälla. Trots att församlingen installerat både övervakningkameror och larmsystem, vågar inte alla medlemmar komma till fredagsbönen.

Efter att terrornivån höjts i Sverige fruktar nu många shiamuslimer attacker från IS-anhängare i landet. Under det senaste året har polisen haft en regelbunden tillsyn av moskéen. I förra veckan blev det klart att polisbevakningen ska öka i området, efter ett möte mellan samfundet och polisen.

– Sverige är inte lika tryggt som det var förut. Nu undviker man att gå till platser med mycket folk, som här vid fredagsbönen. Min familj ville inte att jag skulle komma hit, då moskén kan bli utsatt för en attack. De vet inte att jag är här i dag, säger ”Ahmad” som vill vara anonym. Han är rädd för att IS-anhängare i Stockholm ska skada honom eller någon i hans familj.

Ses som avfällingar och kättare av IS

Cirka 10 procent av världens muslimer är shiamuslimer. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala Universitet förklarar att den sunnimuslimska terrorgruppen IS, betraktar shiamuslimer som kättare och avfällingar. I Mellanöstern har IS-relaterade grupper attackerat flera shiitiska mål, bland annat en moské i Kuwait i juni och ett Hizbollah-kontrollerat område i Beirut i november.

– Shiamuslimer betraktas som fredlösa. IS har gett grönt ljus till att de ska dödas och fördrivas, men man förstör också deras moskéer och helgedomar. De är den minoritet som blivit mest utsatta för attacker från IS, säger han.

Hur har händelserna i Mellanöstern påverkat shiamuslimer i Sverige? Finns det en hotbild?

Ja, man måste utgå ifrån att IS-återvändare indoktrinerats och bär med sig terrorgruppens uppfattning om shiamuslimer. Polisen måste hålla ett vakande öga över shiaförsamlingarna, då de är ett av målen som IS kan slå till mot.

Utsatt för en hackerattack

I början av året blev den Järfällabaserade föreningen Imam Ali Islamic Centers hemsida utsatt för en hackerattack. Någon tog över sajten och lade upp en hotfull text, tillsammans med en symbol. Enligt Mohammad Fazlhashemi som granskat bilden är det en imitation av IS-flaggan. Polisen har inte bekräftat att hackerattacken kan vara IS-relaterad och förundersökningen lades ned, då ingen kunde knytas till brottet.

”Terrorister har inga gränser”

Järfällaförsamlingen har installerat både larmsystem och övervakningskameror, samtidigt som man har regelbunden kontakt med både polis och säkerhetspolis. Trots det är rädslan för extremister fortsatt stark.

– Terrorister har inga gränser. När de hotar shiamuslimer är det oavsett geografisk plats. Nu har terrorn kommit till Europa och vi tror att det är väldigt viktigt att ta det här på allvar, säger Akil Zahiri som är styrelseledamot vid moskéen.

Shia-islam

Uppskattningsvis tillhör cirka 40 procent av Mellanösterns och 15 procent av världens muslimska befolkning någon form av shiitisk riktning.

Är statsreligion i Iran och majoritetsreligion i Iran, Irak, Azerbajdzjan och Bahrain.

Utöver dessa länder så finns det också stora minoriteter av shiiter i Indien, Pakistan, Saudiarabien och inte minst Libanon.

I Sverige finns 165 000 personer med kulturell koppling till shiitisk islam och omkring 65 000 av dessa är religöst aktiva, även om det är mycket osäkra siffror. Våren 2013 fanns 39 registrerade shiitiska församlingar.

Många svenska shiamuslimer har rötter i Irak, Iran, Afghanistan och Libanon.

Källa: Shiamuslimer i Sverige – en översikt (G. Larsson, D. Thurfjell)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.