– Efter att hennes föräldrar kontaktat oss i desperationen, bemötte en av våra imamer flickans teologiska funderingar och argument. Tack och lov valde hon då att stanna hemma, säger Ibrahim Bouraleh, ordförande för Islamiska förbundet i Järva.
Hade ”tjejträffar”
Kvinnogruppen fick låna olika lokaler i Järva-området för att arrangera ”tjejträffar”, men efter att gruppens verkliga agenda kommit fram via en orolig förälder, är de inte längre välkomna, berättar Ibrahim Bouraleh. Han vet inte vilka som ligger bakom gruppen i Sverige och han upplever att det är svårt att nå fram till ungdomar som radikaliserats via främmande grupper eller på nätet.
– Vi tar upp de här frågorna i vår fredagsbön, har stödgrupper och försöker informera föräldrarna om riskerna. Men det räcker inte, fortsätter Ibrahim Bouraleh.
Vädjar om hjälp
Därför vädjar nu Islamiska förbundet om samhällets hjälp. Man har bland annat haft möten med stadsdelsförvaltningen i Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta, där man bett om mer stöd. Förvaltningarna har nyligen startat en arbetsgrupp som ska förhindra att ungdomar i Järva-området radikaliseras. Men Ibrahim Bouraleh tycker att arbetet går för långsamt.
– Samtidigt som situationen bara blir värre, händer inget konkret. Senast i augusti kom en IS-krigare hem till Sverige för att ta med sin syster och hennes väninna tillbaka till Syrien.
Efterfrågar samordnare
Islamiska Förbundet vill bland annat att stadsdelsförvaltningarna ska anställa ungdomssamordnare på heltid. Men det är inget som förvaltningarnas arbetsgrupp tagit ställning till ännu.
– Det är en möjlighet som vi kan undersöka och som säkert kan komma upp i den här arbetsgruppen. Vi har inte haft någon återträff sen vi hade det första mötet, säger Susanne Tengberg, ansvarig för ungdomsfrågor på Kista/Rinkeby stadsdelsförvaltning.
Det här är ett ganska akut problem, är det inte dags att ta tag i det redan nu?
– Vi har tagit tag i den här frågan och kommer på nytt att bjuda in till ett nytt möte i arbetsgruppen kring den här frågan.