Flera delar av de brottsbekämpande myndigheterna samarbetar nu för att komma åt vapenhandeln på svarta marknaden i Sverige. Det handlar om Skjutvapencenter, Nationellt forensiskt centrum (NFC), polisens underrättelsetjänst, Tullverket samt den internationella enheten som arbetar tillsammans på en nystartad enhet.
Målet är att kunna identifiera skjutvapen som beslagtas eller används vid brott och genomföra en noggrann analys. En av deras huvuduppgifter är att spåra vapnens ursprungsländer och samarbeta med dessa länder för att gripa de personer som ligger bakom försäljningen av dessa vapen.
Illegala vapen
Polisen uppskattar att antalet vapen som finns på den illegala marknaden i Sverige är mellan 3 000 och 5 000. Dessa vapen återfinns särskilt bland de kriminella gängen.
Varför finns det så många vapen på den illegala marknaden?
– Det beror på efterfrågan – när efterfrågan är hög finns det onda personer som försöker tillhandahålla dem, säger Johan Gustafsson kriminalinspektör på Noa.
Gripanden i EU-länder
Ett av de största vapenbeslagen hittills gjordes nyligen mot en person som påstod sig vara en antikvapenhandlare i Polen. Det visade sig att han sålde vapen till torpeder runtom i EU, inklusive Sverige, där han köpte vapendelar från Österrike och satte ihop dem. Tillslagen genomfördes av Europol, med deltagande från flera länder.