Anna Jonazon (S) och Ole-Jörgen Persson (M)

Oppositionen starkt kritisk till fritidsgård för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Spånga-Tensta vill inte ha en fritidsgård med tjejprofil. – Börjar vi slira på den här principen hamnar vi i en farlig återvändsgränd, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Snart öppnar en fritidsgård med tjejprofil Hjulsta, målet är att 60 procent av besökarna ska vara tjejer. I samband med att beslutet fattades togs en rapport fram om tjejers situation och fritid i stadsdelen.

Rapporten visade att tjejer undviker fritidsverksamheter för killar dominerar, kränker och sprider rykten. Det framkommer också i rapporten att social kontroll av flickor brer ut sig alltmer i området.

– Rapporten visar det vi vetat om ganska länge. Det finns en osund kultur i området där tjejer är offer för social kontroll som handlar om att de inte har samma möjlighet till utveckling eller samma förutsättningar för fritidsaktiviteter, extrajobb och umgänge så som vi vill att man ska kunna i Sverige, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

”Ska inte ha könsseparerade verksamheter”

Ole-Jörgen Persson (M) menar att lösningen på problemet dock inte bör vara att skapa en speciell fritidsgård som riktar sig främst till tjejer.

– Vi ska inte ha skattefinansierade aktiviteter som separerar könen. De verksamheter vi har ska vara öppna för alla och utformade så att alla känner sig välkomna och trygga, säger Ole-Jörgen Persson (M).

”Ger tjejerna mer inflytande”

Anna Jonazon (S) säger att fritidsgården är ett försök för att ge tjejer i stadsdelen mer inflytande.

– I den bästa av världar skulle tjejer och killar kunna vara på samma plats och ta lika mycket plats, men öppnar man dörren och tittar på hur verkligheten ser ut så fungerar det inte så, säger hon.

Hon säger att man måste ge tjejerna en möjlighet till en vettig fritidssysselsättning.

– Vi vill att tjejerna ska få en mötesplats där de kan säga sina åsikter och ta sig från hemmen, från alla olika typer av hem, oavsett var i stadsdelen man bor, säger Anna Jonazon (S).

Blivit bättre i Blå huset

I Tensta finns fritidsgården Blå huset, men enligt rapporten från stadsdelen går få tjejer dit. Ole-Jörgen Persson (M) säger dock att situationen på Blå huset har blivit bättre sedan man arbetat hårt med värdegrunden.

– Vi har haft en positiv utveckling på Blå huset. Tidigare var det många äldre killar där som inte skulle vara där. Men det har varit en hård kamp. Visst är det lättare att öppna nya verksamheter än att försöka lösa situationen på de vi har, säger han.

Oppositionen vill också ha en fritidsgård i Hjulsta, men inte med den inriktning mot tjejer som majoriteten beslutat om.

– Vi ska inte uppmuntra ett beteende som vi inte vill ha. Det kan aldrig vara kommunens uppgift att skapa könsseparerade verksamheter, säger han.

Men tjejer får ju går till andra fritidsgårdar också, kan det verkligen skada med en med tjejprofil?

– Det är en komplex fråga, men var ska man dra gränsen? Det här är en viktig principsak, säger Ole-Jörgen Persson (M).

”Ingen motsättning”

Anna Jonazon (S) ser ingen motsättning i att arbeta för att situationen på andra fritidsverksamheter ska bli bättre och att starta en egen plats för tjejer.

– Att vi satsar på detta innebär inte mindre resurser någon annanstans. Det viktiga här är att vi ger tjejer inflytande, säger hon.

SVT Nyheter Stockholm har sökt nämndens ordförande Awad Hersi (MP) utan att få tag på honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.