Om planerna går igenom ska parallellslalom hållas i Hammarbybacken. Foto: TT

OS i Sverige: ”Naturligt att det kostar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett vinter-OS i Sverige skulle inte kosta något för skattebetalarna, lovar Svenska olympiska kommittén, SOK. Men risken för att evenemanget blir dyrare än planerat är mycket stor enligt en forskare – som inte heller ser några problem med det.

– Det måste få kosta om man vill att folk ska minnas det som en fest, säger Tommy Andersson, professor i turistekonomi vid Göteborgs universitet.

Stockholm är en av de tre slutkandidaterna till att stå värd för vinter-OS 2026.

Tommy Andersson, professor i turistekonomi vid Göteborgs universitet, är positivt inställd till ett vinter-OS i Sverige. Men han tror inte att Sveriges olympiska kommittés budget kommer att hålla.

– Jag är absolut för att arrangera ett OS i Sverige, men jag tror att det blir väldigt svårt med den sparsamma budgeten man har lagt och använder för att få folkets stöd, säger Tommy Andersson.

Betydligt lägre budget än tidigare OS

Han pekar på att vinter-OS mellan 1960 och 2010 i genomsnitt har kostat två eller tre gånger mer än vad man budgeterat för.

OS i Sotji 2014 blev mer än fyra gånger dyrare än planerat.

– Nu går man ut med ett nytt tankesätt att spelen ska vara mer sparsamma, men det är kanske lättare sagt än gjort. Man måste ju ha arenor och iordningställda anläggningar för att det ska bli ett bra evenemang, säger Tommy Andersson.

Den planerade genomförandebudgeten för OS 2026 i Sverige ligger på 13 miljarder kronor, vilket är betydligt mindre än tidigare olympiska vinterspel.

Enligt en sammanställning gjord av den amerikanska tankesmedjan Council on foreign relations låg exempelvis budgeten för vinter-OS i Vancoucer 2010 på 2 miljarder dollar, med en slutgiltig kostnad på 7,6 miljarder dollar. OS i Sotji hade en budget på 10,3 miljarder dollar, med en slutgiltig kostnad som blev flera gånger dyrare än budgeterat.

Behöver inte nödvändigtvis öka turismen

Ett argument som ofta används för att peka på de positiva sidorna med att arrangera ett OS är att det kan öka turismen till landet även efter att spelen avslutats. Men det är inte något man kan räkna med, enligt Tommy Andersson.

– Forskningen stödjer inte det argumentet entydigt. När jag tittar på budgeten för Stockholm noterar jag att de tänker sig att det är klart 2026, men det är det inte om man vill öka turismen.

Han tar OS i Barcelona 1992 som exempel.

– Orsaken till att det blev så bra i Barcelona är att de satsade väldigt mycket efter OS och tog tillvara på möjligheterna som fanns. De arbetade upp marknaden efteråt. När jag tittar på budgeten för OS i Stockholm ser jag ingenting om detta och man verkar hoppas på att det ska bli så av sig själv. Det finns möjligheter, men man måste arbeta för dem, säger Tommy Andersson.

Löfte från sponsorer

Enligt planen Agenda 2020 ska IOK, Internationella olympiska kommittén, skjuta till ett bidrag på runt nio miljarder kronor. Trots att bidraget betyder mycket tror Tommy Andersson inte att det är tillräckligt.

– Mycket pengar ska komma från sponsorer och jag tycker att man bör börja jobba med advokater för att binda upp alla de goda viljor som hejar på nu. Nu är det många som säger ”javisst, detta ska vi fixa”, men det blir en annan situation i juni om Sverige får uppdraget, då är det många som har pratat om att hjälpa till, men ingen har ju egentligen på riktigt satsat några pengar. Man behöver få dem att lova ordentligt att de kommer hjälpa till, säger Tommy Andersson.

”Behöver inte vara kostnadsfritt”

Trots kostnaderna för ett vinter-OS finns det enligt Tommy Andersson många fördelar med att arrangera de olympiska spelen i Sverige.

– Jag tycker det är lite tråkigt att man måste försöka övertyga folk att det inte kostar någonting för att göra dem positivt inställda till detta. Jag ser vinter-OS som en fest både för idrottsintresserade och för många andra. Särskilt arrangörsstäderna måste se det som att de bjuder världen på en fest, det behöver inte vara kostnadsfritt utan är helt naturligt att det kostar. På plussidan finns mycket, man har roligt, man sprider sin bild över världen och får kanske andra effekter i form av mer turister och fler personer som idrottar i framtiden, säger Tommy Andersson.

Fakta: Kostnad för tidigare vinter-OS

Salt Lake City 2002

Budget: 2,4 miljarder dollar

Slutgiltig kostnad: 2,5 miljarder dollar

Turin 2006

Budget: 1,4 miljarder dollar

Slutgiltig kostnad: 4,5 miljarder dollar

Vancouver 2010

Budget: 2,0 miljarder dollar

Slutgiltig kostnad: 7,6 miljarder dollar

Sotji 2014

Budget: 10,3 miljarder dollar

Slutgiltig kostnad: 51+* miljarder dollar

* Det finns uppgifter om att kostnaden för OS i Sotji översteg 51 miljarder dollar.

Källa: Council on foreign relations. Sammanställningen gjordes inför vinter-OS i Pyeongchang 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.