Ola Broström, chefsöverläkare och tillförordnad verksamhetschef vid Rättspsykiatri Vård Stockholm menar att överbeläggningen inte är en tillfällig trend.

Överfullt på rättspsyk i Stockholm – platsbristen större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det är överfullt på landets rättspsykiatriska kliniker och i Stockholm är platsbristen större än någonsin. Överfulla kliniker gör att patienter tvingas placeras i andra städer vilket kan påverka utskrivningstiden.

På rättspsykiatriska kliniker behandlas personer som dömts till rättspsykiatrisk vård. Det finns drygt tusen vårdplatser inom rättspsykiatrin i landet, varav 186 finns i Stockholm. Beläggningen på Stockholms två kliniker är totalt 113 procent och aldrig tidigare har platsbristen varit så stor.

– Här på kliniken i Stockholm är det väldigt fullt. Det har blivit tydligare de senaste två åren och det är först nu vi förstår att det är en trend som inte är tillfällig, säger Ola Broström, chefsöverläkare och tillförordnad verksamhetschef vid Rättspsykiatri Vård Stockholm.

Har tidigare kunnat avlasta häkten

Överfulla kliniker gör att patienter placeras i andra städer vilket kan påverka utskrivningstiden. Det är dessutom en fördel för rättspsykiatriska kliniker att ha en del tomma vårdplatser.

– Häkten behöver också plats åt patienter akut och det har vi hittills kunnat hjälpa till med, men de känner ju till vår svåra platssituation vilket gör att de kanske inte hör av sig lika mycket som de borde, säger Ola Brostöm.

Behöver skapa fler vårdplatser

Enligt Ola Broström beror de överfulla rättspsykiatriska klinikerna på flera anledningar.

– Det är fler som döms till rättspsykiatrisk vård, patienten har en mer komplex missbruksproblematik och psykosociala problem. Sen är det fler patienter som inte har hemvist i Sverige vilket gör att utskrivningen tar längre tid.

Vad kan man göra åt det här?

– På kort sikt handlar det om att hjälpas åt och placera patienterna på olika ställen. På lång sikt behöver man förstås skapa fler vårdplatser.

Rättspsykiatrisk vård

En person som har begått brott under inverkan av en allvarlig psykisk störning kan, enligt svensk lag, inte dömas till fängelse. Istället brukar domstolen besluta om en medicinsk bedömning, en så kallad rättspsykiatrisk undersökning.

I den undersöks om personen i fråga är i behov av rättspsykiatrisk vård. Skulle så visa sig vara fallet så blir domen inte fängelse, utan istället vård inom en rättspsykiatrisk verksamhet som vår.

Cirka 500 personer genomgår en rättspsykiatrisk undersökning varje år. Knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Psykiatrin Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.