• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Antalet anmälningar om råttor har ökat under året. Foto: TT

Papperskorgar i City utrustas med råttgift

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utrustas 200 papperskorgar i City med råttgift. Stockholms stad trappar upp råttkriget och ökar årets skadedjursbudget med 1,5 miljoner kronor, det rapporterar DN.

– Vi behöver stärka upp skyddet och måste vara innovativa i råttproblematiken, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare vid trafikkontoret, Stockholms stad.

LÄS MER: Allt fler råttsaneringar i Stockholm

Råttplågan i Järva

Antalet anmälningar om råttor ökar

Sedan man i maj inte längre fick använda råttmedlet Racumin har antalet anmälningar om råttor ökat, framför allt på Södermalm, Norrmalm och Östermalm. Nu sätter Stockholms stad in stora resurser vid särskilt utsatta områden och fokuserar främst på större sopkorgar i innerstaden och på hårt drabbade koloniträdgårdar i ytterstaden.

– Vi har sett att råttorna ökar och måste hitta andra sätt att bekämpa dem, säger Tommy Tuvunger till DN.

Råttgift på 200 sopkorgar i City

Nu monteras små plåtlådor med råttgift på 200 stora sopkorgar runt om i Stockholm. Satsningen blir en testomgång under hösten och om det fungerar bra kommer ytterligare 200 råttgiftsstationer att köpas in.

– Det här är så färskt så vi vet inte exakt hur bra det fungerar. Vi får öppna plåtburkarna och se efter hur betestrycket varit på giftblocken. Giftet liknar vaxklumpar så man ser rätt tydligt om råttorna varit på dem, säger Tommy Tuvunger.

LÄS MER: (L): Bekämpningsmedel ska få bort råttorna

Ökade kostnader för råttbekämpning

Fler råttor betyder även ökade kostnader, och staden skjuter nu till 1,5 miljoner kronor i budgeten för att klara utgifterna, bland annat för inköp av de nya råttgiftsstationerna.

– Råttbekämpningen kommer att bli ett par miljoner dyrare i år. Nu försöker vi göra allt för att få bukt med råttorna. Just nu har vi ganska bra kontroll på situationen och vi försöker vara innovativa i råttproblematiken. Men utfallet vet vi först senare i november, säger Tommy Tuvunger till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet