Gula klumpar av paraffin som hittats längs kusterna i Haninge och Nynäshamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de gulvita paraffinklumparna som bland annat hittats på platser i Stockholms södra skärgård, så som Stora Björn, Aspö och Nåttarö. Foto: Nynäshamn kommun

Paraffinklumpar hittas längs skärgårdskusterna – ursprunget förbryllar

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har gula klumpar hittats längs kusterna i både Haninge och Nynäshamn, söder om Stockholm. Analyser visar att det ska röra sig om paraffin – men var det kommer från är fortfarande oklart.

Redan i början av juli gick Nynäshamn kommun ut och informerade om de gula klumparna som hittats längs kusterna. Förra veckan gick Haninge kommun ut med liknande information till sina invånare.

Nynäshamns kommun skickade även klumparna på analys och fick svaret att det rör sig om paraffin.

Misstanken: Utsläpp från fartyg

Var klumparna kommer från är däremot inte klarlagt. Men teorin är att det kommer från ett fartyg som spolat ur sin tank. Något som varit orsaken tidigare, i andra delar av Östersjön.

Paraffin är ett färg-, lukt- och smaklöst ämne, som inte är giftigt. Det uppstår bland annat som en biprodukt av uppvärmning eller destillering av råolja. När det transporteras på fartyg kan rester finnas kvar och hamna i tvättvattnet när tankarna rengörs.

Före 2021 fick fartyg släppa ut tvättvattnet, som kunde innehålla paraffinrester, minst 12 sjömil från kusten. Men från och med januari 2021 finns nya krav för rengöring av fartygstankar, som säger att fartyg ska släppa ut tvättvattnet i särskilda anläggningar i hamn.

Kustbesökare uppmanas slänga fynden – med handskar

Kommunerna uppmanar nu alla som hittar paraffinklumparna att plocka upp och slänga dem i vanliga sopkärl för förbränning. Även om paraffin inte är giftigt rekommenderar man att använda handskar eller något redskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.