• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppsagda hyresgäster fick besök av bostadsministern

Uppdaterad
Publicerad

Lidingö kommun har sagt upp ett hundratal hyresgäster från sina tillsvidarekontrakt. Idag besöker bostadsministern Peter Eriksson några av de som har blivit drabbade.

Den så kallade bosättningslagen som trädde i kraft i mars 2016 bestämde att kommuner ska bli ansvariga för att ge nyanlända någonstans att bo. Nu två år senare står det klart att kommuner har valt att tolka lagen olika när det kommer till hur länge det här ansvaret ska gälla. I Lidingö har man tolkat det som att det bara gäller under de två etableringsåren som de nyanlända får ekonomiskt stöd av Migrationsverket.

Bostadsministern kritisk

Det här upprör både oppositionen i Lidingö kommun och bostadsminister Peter Eriksson (MP) som idag besöker Lidingö och några av de familjer vars bostadskontrakt blivit uppsagda.

– Gör man på det här sättet motverkar man integrationen. Det finns ingen etableringstid som heter två år, utan det tar den tid det tar att etablera sig i samhället och vi ska hjälpa dem med det, säger Peter Erikssson.

Tanken var att ministern skulle träffa kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) och ett antal tjänstemän över en lunch, men den ställdes in på grund av sjukdom.

Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd och gruppledare i Lidingö kommun, håller inte med Peter Eriksson utan anser att man är ansvarig för sin egen situation när etableringstiden har löpt ut.

”Alla kan inte bo på Lidingö”

– Därefter måste vi säga upp bostäderna som används för de här personerna för att de behövs hyras ut till nyanlända som kommer i år. Alla kan inte bo på Lidingö, säger Carl-Johan Schiller.

Peter Erikssons besökte en av de drabbade, Rana Barghouth som berättade om den tuffa situationen som hennes familj har hamnat i.

– Mina barn trivs på Lidingö och vill stanna. De gråter när jag säger att vi måste flytta. Den äldsta ifrågasätter varför han måste flytta och inte hans kompisar. Han förstår inte situationen, säger Rana.

– Det är ett fåtal kommuner som själva skapar de här problemen. I den debatten som går nationellt så är den stora frågan integration. Man måste komma in och få jobb och utbildning så snabbt som möjligt, men gör man på det här sättet så försvårar man integrationen, säger Peter Eriksson.

Familjen blev uppsagda i februari och tvingas flytta ut den 31 maj. De har sökt bostäder på andra håll, men blivit nekade.

– Vi har sökt på Blocket men de vill inte hyra ut till oss eftersom vi antingen har barn, eller inte har ett fast jobb, säger Rana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.