Marinarkeolog Marcus Hjulhammar pekar ut mot Franska Stenarna i Nämdöfjärden med klippig strand och träd i förgrunden. Till höger visas en vy av sjöbotten, där resterna av Gustav Vasas skepp som gick på grund för 500 år sedan ligger synlig bland sediment.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marinarkeolog Marcus Hjulhammar pekar ut mot Franska Stenarna i Nämdöfjärden där ett av Gustav Vasas skepp gick på grund för 500 år sedan. Nu har platsen kartlagts med 3D-teknik. Foto: SVT/länsstryrelsen

Plundring och skadegörelse – fornlämning kartläggs med undervattensdrönare

Uppdaterad
Publicerad

Fornlämningar på havsbotten behöver skyddas från plundring och skadegörelse. Länsstyrelsen har nu för första gången tagit hjälp av undervattensdrönare och 3D-teknik för att kartlägga skeppsvrak från 1500-talet.

– Om vi exempelvis misstänker plundring kan vi överlämna detaljerade bilder från vrakplatsen till polisen, säger Markus Hjulhammar, länsstyrelsens marinarkeolog i Stockholm.

Med en undervattensrobot, en så kallad ROV, har det sjunkna örlogsfartyget Kraveln undersökts och fotograferats. Skeppet som ska ha tillhört Gustav Vasa, gick på grund och sjönk år 1525, vid Franska Stenarna, i Nämdöfjärden i Stockholms skärgård.

– Plötsligt insåg vi att vrakplatsen var 60 procent större än vad vi tidigare trott. Det här är intressant även för forskning och museum, säger Markus Hjulhammar, marinarkeolog vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Kvarleva av människa hittade

Det är första gången någon länsstyrelse i Sverige kartlagt ett fornminne på det här sättet. Och med hjälp av bilderna har nya fynd gjorts vid vrakplatsen.

– Till exempel har vi upptäckt ett lårben och skor. Nu vet vi att människor omkom här för 500 år sedan när fartyget gick på grund, säger han.

17 000 högupplösta stillbilder har sammanställs med hjälp av en digital metod som kallas fotogrammetri. Det innebär att fotona överlappas och renderas ihop till en högupplöst tredimensionell bild. I de högupplösta fotografierna går det sen att zooma in till centimeterstorlek på detaljer.

Skydda fornminnen från plundring

Till skillnad från fornminnen som ligger på land är länets 230 fornminnen under ytan dåligt inventerade.

Den nya dokumentationen kommer att underlätta vid brottsutredningar om plundring eller skadegörelse, men förhoppningen är också att den nya kunskapen om skeppets konstruktion, föremål och kvarlevor ska väcka intresse bland allmänheten.

– Om fler ser de kulturhistoriska värdena så kanske färre föremål skulle hamna som åtråvärda troféer i bokhyllan där de förfars, säger Markus Hjulhammar.

Fornlämningar

  • Övergivna platser där det finns spår av mänsklig verksamhet som har tillkommit före år 1850.
  • Kan exempelvis utgöras av boplatser, gravfält, gruvor, kvarnar, kulturlager i medeltida städer och vrak. Fornminnen finns både på land och i vatten.
  • Fornlämningar skyddas av kulturmiljölagen och omfattas av lagskydd.
  • Länsstyrelsen ansvarar för tillsynen av fornminnen.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.