Sedan i september 2019 arbetar en hel sektion i Region Stockholms poliskår mot människohandel där en del av arbetet handlar om att komma åt sexhandeln.
Flera lokalpolisområden däribland Norrmalm och Södermalm, ser prostitutionen som en lokal problembild och har därför valt att satsa extra resurser på det arbetet.
De startade ”Insats torsk”
Linnea Horgby och Elin Sjögren jobbar båda som ingripandepoliser på Södermalm men deltog under 2020 i flera insatser mot sexhandeln och var med och startade polisens uppmärksammade insats torsk.
– Det finns ett kunskapsglapp inom polisen med att jobba med den här typen av problematik. Som poliser måste vi kunna jobba för de här kvinnorna. När de väl stöter på polisen ska de få rätt hjälp och det ska utredas, säger Linnea Horgby i reportaget.
”Vi skrapar bara på ytan”
Enligt polisen är mörkertalet stort både när det kommer till hur många som säljer sex i Stockholm men också när det kommer till hur många sexköp som genomförs årligen. En ögonblicksbild från polisen i slutet av 2020 visade att det fanns runt 300 nätannonser ute som handlade om personer som sålde sex i Stockholm och därtill ett 30-tal personer som befann sig inom gatuprostitutionen.
Hur många sexköp genomförs årligen i Stockholm?
– Vi från polisens sida skrapar bara på ytan. Förra året (2019 reds. anm.) rapporterades 176 sexköp i region Stockholm, berättar Caroline Westlund som är chef för människohandelssektionen.
Se reportaget med poliserna Linnea och Elin i videon
Insats torsk
Under 2020 lagfördes totalt 117 sexköp under Insats Torsk.
62 sexköp inom polisområde Södermalm och 55 inom lokalpolisområde Norrmalm.
I samband med två av insatserna har grövre brott uppdagats i form av koppleri och grovt koppleri.
Källa: Polisen
Hjälp att komma ur
Är du fast i prostitution eller utsatta för annan form av våld – kontakta följande nummer för att få hjälp.
Polisen: 11414
Mikamottagningen: 08-508 25 501
Talita: 070-430 44 64 / info@talita.se
Köper du sex eller utsätter andra för våld – kontakta följande nummer:
KAST: 020-220 440
Välj att sluta: 020-555 666
Stockholms län har en handlingsplan för att bekämpa våld: HÄR kan du läsa om denna.