• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emilia berättar om hur det är att sälja sex i Stockholm och varför Skrapans grannar mot sexköp inte hjälper henne. Foto: Privat

Emilia har sålt sex i Sverige i tio år

Uppdaterad
Publicerad

I nästan ett decennium har svenska ”Emilia” sålt sex i Stockholm och runt om i Europa. Hon bor inte i Sverige i dag men känner väl till de uppmärksammade razziorna mot sexhandel i Stockholm det senaste året. Och Emilia är kritisk mot grannarna i Skrapans försök att mota bort sexhandeln.

– Att säga ”vi ska göra det så svårt som möjligt för folk att sälja sex i det här huset”, vad är det för hjälp?

Lockdowns i Europa har lett till att Emilia, som vi kallar henne, och andra sexarbetare vänder blickarna mot Sverige och det öppna samhälle som hela tiden funnits här.

Om utsattheten: ”Ingen förnekar väl det?”

Men i Stockholm är jobbet svårt av en helt annan anledning – som sexarbetare är det svårt att hitta en lägenhet att jobba från. Kostnaden för att hyra i andrahand kan ligga uppemot 30 000 kronor i månaden, något som ställer krav på höga intäkter. Därför är grannarnas initiativ i Skrapan – att stoppa sexhandeln – ytterligare ett hinder.

– Det känns som att det de gör är väldigt ogenomtänkt, säger Emilia.

Men många far ändå väldigt illa i branschen, vad tänker du om det?

– Ingen förnekar väl det. Jag fattar inte hur de tror att människor blir hjälpta av att köras ut, bli hemlösa och jagade av polisen, säger Emilia.

Se reportaget med Emilia i videon

Hjälp att komma ur

Är du fast i prostitution eller utsatta för annan form av våld – kontakta följande nummer för att få hjälp.

Polisen: 11414

Mikamottagningen: 08-508 25 501

Talita: 070-430 44 64 / info@talita.se

Köper du sex eller utsätter andra för våld – kontakta följande nummer:

KAST: 020-220 440

Välj att sluta: 020-555 666

Stockholms län har en handlingsplan för att bekämpa våld: HÄR kan du läsa om denna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.