Trappuppgången där den misstänkta våldtäkten skedde. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Polisen: Brister i utredning av Fittjafallet

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Fittja 2016 hade flera brister, konstaterar Polismyndigheten i en granskningsrapport.

I genomgången av de åtgärder som vidtogs under utredningen finns en genomgående kritik mot bristen på skyndsamhet i arbetet. Bland annat ifrågasätts det faktum att flera av de män som senare åtalades inte frihetsberövades förrän nästan ett år efter det att utredningen inleddes.

Redan ett halvår innan det skedde fanns det tillräckligt med bevis för att betrakta dem som åtminstone skäligen misstänkta, enligt granskningen.

Kritik mot polisen

Kritik riktas också mot att polisen inte tillräckligt noggrant undersökte den målsägande kvinnans påstående om var den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Först i augusti 2017, nästan ett år efter att kvinnan gjort sin anmälan, nämns den adress som åklagaren till slut hävdar att våldtäkten skett på. Misstaget borde ha upptäckts i ett tidigare skede, enligt utredarna.

Bristerna gör att Polismyndigheten föreslår flera förändringar som på olika sätt ska stärka rutinerna kring polisens förundersökningsarbete.

Fittjafallet

  • I augusti 2016 befann sig en kvinna i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm för att köpa narkotika till en vän. Hon följde där med en man till ett trapphus i närheten av Fittja centrum. Där säger hon sig ha våldtagits av flera män samt blivit misshandlad under flera timmars tid.
  • I november året efter åtalades fem män, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. De tre förstnämnda erkände att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.
  • I december 2017 friades samtliga män av Södertörns tingsrätt, då bevisningen inte räckte till för en fällande dom. Samtidigt riktade rätten skarp kritik mot polisutredningen, bland annat då kvinnans utpekanden av gärningsmän inte säkrats och hennes första uppgifter om var brottsplatsen var belägen inte kontrollerades. Först cirka tio månader senare, när de misstänkta i polisförhör berättar om en annan plats, gjordes en brottsplatsundersökning där.
  • Fallet har väckt stor uppmärksamhet och upprördhet, och det har hållits flera manifestationer till stöd för kvinnan.
  • I Polismyndighetens granskningsrapport kritiserar man utredningsarbetet för bristen på skyndsamhet i utredningsarbetet.
  • Bristerna gör att Polismyndigheten föreslår flera förändringar som på olika sätt ska stärka rutinerna kring polisens förundersökningsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.