Polisen har under juni genomfört en insats på Arlanda flygplats för att komma åt hedersrelaterad brottslighet. Foto: SVT

Polisen slog till på Arlanda – ville stoppa hedersrelaterad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har genomfört en insats på Arlanda flygplats för att förhindra att barn utsätts för hedersrelaterad brottslighet i andra länder.

– Vi vet att barn och unga löper en större risk att bli utsatta för barnäktenskap, tvångsäktenskap och annat hedersrelaterat våld och förtryck i samband med lov och under utlandsresor, säger Åsa Wallinder, verksamhetsutvecklare vid nationella operativa avdelningen, Noa, i ett pressmeddelande.

Insatsen pågick under två dagar och målet var att identifiera barn som riskerade att hållas kvar i ett annat land mot sin vilja. De kontrollerade även om det fanns barn med utreseförbud, alltså som fått sina pass spärrade på grund av risken att barnet skadas under utlandsvistelsen.

– De allra flesta som vi talade med förstod vikten av att säkerställa att barn inte blir utsatta för brott, säger Åsa Wallinder.

Under insatsen upptäcktes inga barn med utreseförbud som försökte föras ut ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.