Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolkuratorn Emelie, som egentligen heter något annat, berätta om fallet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Flicka riskerar bortgifte – Lidingö utreder inte fallet

Uppdaterad
Publicerad

En flicka på en högstadieskola på Lidingö riskerar att giftas bort i familjens hemland, menar skolkuratorerna som orosanmält flera gånger. Men socialtjänsten lägger ner ärendet.

– Det är smärtsamt. Det här är barn som behöver hjälp, säger skolkuratorn Emelie, som vittnar anonymt.

I en nationell kartläggning som Socialstyrelsen genomförde 2022 framgår det att ungefär 55 procent av alla orosanmälningar i landet ledde till en utredning. Motsvarande siffra för Lidingö under de senaste åren är betydligt lägre, runt 40 procent.

Varken Lidingös socialchef eller den moderata ordföranden i omsorgs- och socialnämnden vill ställa upp på en bandad intervju.

Socialchefen skriver i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm att en individuell bedömning görs i varje enskilt fall och att det görs en skyddsbedömning om barnet är i behov av omedelbart skydd. Han hänvisar även till sekretess i fallet med flickan som riskerar att giftas bort.

I videon ovan: Hör skolkuratorn Emelie, som egentligen heter något annat, berätta om fallet med flickan som riskerar att giftas bort.

Så många orosanmälningar har lagts ner på Lidingö

Antal orosanmälningar (varav ej startade utredningar):

2023: 1 461 st (847 st)

2022: 1 248 st (781 st)

2021: 1 340 st (745 st)

2020: 1 358 st (788 st)

2019: 1 330 st (760 st)

Källa: Omsorgs- och socialförvaltningen, Lidingö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.