• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åsa Harge, förskolechef i Haninge kommun, sitter på en stol inne på en förskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Färre barn ska hamna i kriminalitet och psykisk ohälsa”. Se varför förskolan anmäler mer. Foto: Maja Flygt/SVT

Förskolepersonal i Haninge utbildas för att se barn som far illa – orosanmälningar skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Tidiga insatser beskrivs som en avgörande faktor för att hindra barn från att hamna snett. Samtidigt står förskolan för relativt liten andel av orosanmälningarna. I Haninge kommun har man tagit krafttag för att vända trenden.

– Det handlar om att skapa en trygghetszon runt våra barn i förskolan, säger Åsa Harge, förskolechef.

Tillsammans med Barnafrid på Linköpings universitet har Haninge kommun tagit fram en ny utbildning för all förskolepersonal. Utbildningen har varit en stor del i arbetet som kommunen gör för att bättre få syn på när barn far illa. De kunde snabbt se att insatsen gav resultat.

Stor ökning av orosanmälningar

2022 stod förskolorna i Haninge för 87 orosanmälningar till socialtjänsten, år 2023 låg siffran på 148. Fram till april i år har förskolorna skickat in 65 orosanmälningar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det är sorgligt att det är så många orosanmälningar egentligen, men på kort sikt är det viktigt. Barn lever i utsatthet och det är viktigt att vi får syn på det, säger förskolläraren Steffani Skärberg.

Förskolepersonal rädd för att anmäla

Bristen på orosanmälningar i förskolan fick stor uppmärksamhet i början av året, då en granskning som Malmö stad gjort visat att förskolorna i Malmö inte anmäler när man upptäcker att barn är utsatta för hedersförtryck. En förklaring var att personalen kände sig rädda för att anmäla.

– Vi stärker våra pedagoger att göra orosanmälningar och om anmälan riskerar att utebli så är det rektorn som kliver in och gör den åt pedagogerna, säger Åsa Harge, förskolechef i Haninge.

Nu ska personalutbildningen spridas till förskolor i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet