Tillsammans med Barnafrid på Linköpings universitet har Haninge kommun tagit fram en ny utbildning för all förskolepersonal. Utbildningen har varit en stor del i arbetet som kommunen gör för att bättre få syn på när barn far illa. De kunde snabbt se att insatsen gav resultat.
Stor ökning av orosanmälningar
2022 stod förskolorna i Haninge för 87 orosanmälningar till socialtjänsten, år 2023 låg siffran på 148. Fram till april i år har förskolorna skickat in 65 orosanmälningar.
– Det är sorgligt att det är så många orosanmälningar egentligen, men på kort sikt är det viktigt. Barn lever i utsatthet och det är viktigt att vi får syn på det, säger förskolläraren Steffani Skärberg.
Förskolepersonal rädd för att anmäla
Bristen på orosanmälningar i förskolan fick stor uppmärksamhet i början av året, då en granskning som Malmö stad gjort visat att förskolorna i Malmö inte anmäler när man upptäcker att barn är utsatta för hedersförtryck. En förklaring var att personalen kände sig rädda för att anmäla.
– Vi stärker våra pedagoger att göra orosanmälningar och om anmälan riskerar att utebli så är det rektorn som kliver in och gör den åt pedagogerna, säger Åsa Harge, förskolechef i Haninge.
Nu ska personalutbildningen spridas till förskolor i hela landet.