Resultatet har samlats in genom enkätstudier, intervjuer och besöksbeskrivningar från samtalsledare vid resurscentrumet Origo.
Enligt Länsstyrelsen i Stockholms län är det för första gången det görs en utvärdering av samtalsstöd till unga i hederskontext.
Så gjordes studien
Ett 60-tal ungdomar ingick i studien. Av dessa uppgav drygt hälften att de inte fått välja hur de ska klä sig, se ut eller vilka kompisar de ska ha. Hälften av deltagarna uppgav också att det förekommit våld i hemmet. En tredjedel hade erfarenhet av grövre våld.
Deltagarna genomförde mellan ett och 15 stödsamtal och resultatet visar att skamkänslorna minskade i takt med att stödsamtalen pågick.
Skörhet i studien
Forskarna vid Marie Cederschiöld högskola, som står bakom utvärderingen, är noga med att resultatet bör vägas mot att endast 13 av 60 ungdomar var kvar vid det femtonde samtalet, samt att tid i sig självt kan vara en läkande faktor.
– Det finns en utmaning och en skörhet i studien. Inte minst för att deltagarna har droppat av och det inte funnits någon annan grupp att jämföra med, säger Maria Billinger.
Vad är Origo?
• Myndighetsgemensamt resurscentrum som arbetar mot hedersrelaterat förtryck och våld i Stockholms län.
• Ett samarbete mellan Region Stockholm, länets alla kommuner och polisregion Stockholm, men driften av verksamheten svarar Stockholms stad för.
• Vänder sig till barn och ungdomar mellan 13 och 26 år som utsatts för våld i hederskontext för att få stöd, hjälp och vägledning.
• I Origos uppdrag ingår att bedriva psykosociala stödsamtal om maximalt 15 samtal per ungdom.
Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län