– Jag vill se betydligt fler från de privata vårdgivarna som jobbar på akutsjukhusen, säger Johan Bratt sjukvårdsdriektör Foto: SVT

Sjukvårdsdirektören: ”Akutsjukhusen behöver mer hjälp från privata vårdgivare”

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom akutsjukvården i Region Stockholm är pressat och sjukvårdsledningen för täta dialoger med de privata vårdgivarna i länet för att få hjälp med personal. Till skillnad mot pandemins första och andra våg är det färre som bistår med personal till akutsjukhusen i den tredje vågen.

– Läget är ansträngt framförallt inom intensivvården och vi behöver all personal från de privata vårdgivarna vi kan få, säger Johan Bratt, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Under pandemins första våg lånade akutsjukhusen in cirka 100 privata vårdanställda med kompetens inom operations-, kirurgi- och anestesipersonal. I den andra vågen var det cirka 80 personer. Nu arbetar ungefär 30 personer på akutsjukhusen, enligt Region Stockholm. Det tycker sjukvårdsdirektören Johan Bratt inte är tillräckligt. Men regionen kan inte tvinga privata vårdgivare att ställa upp med mer personal än vad de själv vill erbjuda.

Privata vårdgivare: ”Vi kan inte göra båda delarna”

Vårdbolaget Capio och Ersta sjukhus är några av de privata vårdgivare i länet som tidigare bidragit med utbildad personal till akutsjukhusen. I den tredje vågen har de inte frigjort personal på samma sätt som tidigare. Istället menar de att de bidrar i akutvården på andra sätt.

– Denna gång har vi flera tilläggsuppdrag med Region Stockholm och utför nödvändig vård som behövs akut. Vi kan inte låna ut personal och samtidigt utföra vårduppdrag, säger Helena Löf som är utvecklingschef på Ersta sjukhus.

Inte heller Capio, som bland annat har avtal att bedriva akutsjukvård på St: Görans sjukhus, säger till SVT att de har planer på att låna ut fler vårdanställda och hänvisar till att de redan har ett utökat vårduppdrag med Regionen.

Flyttar patienter istället för personal

Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, är det ovanligt med utlån av personal mellan regionerna. Istället förflyttas patienter om så behövs. I Stockholms län har en patient behövt förflyttas. Det skedde i påskas till ett sjukhus på Gotland.

I videon berättar sjukvårdsdirektören Johan Bratt om antalet lediga iva-platser i länet under veckan och bristen på vårdpersonal på akutsjukhusen i Region Stockholm.

Så här har privat vård avlastat akutsjukhusen

Tagit emot patienter

Förutom att låna ut personal till sjukhusen har också privata vårdgivare tagit över patienter och uppdrag från de stora akutsjukhusen. Följande vårdgivare har bidragit med att avlasta akutsjukhusen genom att ta emot patienter från dem:

– Ersta sjukhus, gör akut och nödvändig kirurgi, har intensivvårdsplatser för iva-patienter som inte har covid-19

-Remeo: intensivvårdsnära rehab för patienter i behov av andningsstöd

Capio Artro clinic: ortopedisk kirurgi som inte är direkt akut men ändå krävs

GHP Arytmicentrum: behandling vid förmaksflimmer

Ryggkirurgiskt centrum: har haft slutenvård för covidpatienter men avtalet är avslutat.

Lånat ut personal

Följande har bidragit med personal till akutsjukhusen under 2021:

Våg 2:

Aleris, 2 sjuksköterskor

DBI Vård och hälsa, 2 sjuksköterskor, 1 undersköterska

Diagnostiskt centrum hud, 2 läkare

GHP, 3 läkare, 27 sjuksköterskor, 12 undersköterskor, 3 fysioterapeuter

Ögonlasern, 1 undersköterska

Cityheart, 1 läkare

Praktikertjänst, 6 läkare, 2 sjuksköterksor, 2 fysioterapeuter

Södermalms ortopedi, 4 läkare, 2 sjuksköterskor

Våg 3:

Aleris, 1 kurator

Södermalms läkarhus, 1 läkare

GHP, 5 sjuksköterskor, 1 undersköterska

Öron, näsa, hals Danderyd, 1 sjuksköterska

Öron, näsa, hals Sophiahemmet, 3 sjuksköterskor

Capio, 1 läkare, 8 sjuksköterskor

Södermalms ortopedi, 1 läkare, 1 sjuksköterska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.