”Jag tror många tjejer underskattar sig själva och gör det svårare än vad det behöver vara. Mitt bästa tips är att börja prata pengar med dina vänner och familj, få in det som en naturlig del av vardagen” säger privatekonomen Felicia Schön. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Privatekonomen Felicia Schön: Så ska tjejer tänka för att komma ikapp med sparandet

Uppdaterad
Publicerad

I gruppen 20-29 år månadssparar killarna drygt 30 procent mer än tjejerna, enligt siffror från Avanza. Privatekonomen Felicia Schön, 28 år, menar att detta får konsekvenser för tjejer.

– Killarnas kapital bara växer och tjejer kommer aldrig ikapp. Därför är det viktigt som tjej att börja tidigt att månadsspara, säger hon.

Ett konkret exempel som Felicia Schön lyfter handlar om skilsmässor.

– Vi vet att många kvinnor har det svårt rent ekonomiskt att skilja sig och kanske stannar kvar i förhållandet. Därför är det ännu viktigare att kvinnor i ung ålder börjar att månadsspara och bygger ihop till en ekonomisk frihet, säger hon.

I gruppen 20-24 år är skillnaden ännu större, där är gapet nästan 40 procent. Felicia Schön tror att våra samhällsnormer styr fortsatt hur de olika könen ser på pengar.

– För oss tjejer är det mycket fokus på utseende och skönhet och där försvinner bara pengarna, medan hos killarna är det coolare att prata pengar och aktier.

Skillnad från tidig ålder

Även Finansinspektionen har analyserat skillnaden mellan könen, när det kommer till att månadsspara.

I en analys skriver de att redan vid tre års ålder börjar vuxna spara mer ofta i aktier till pojkar än till flickor. Dessa skillnader växer sen över tid och bidrar till en ojämställd aktiemarknad.

Felicia berättar att hon själv en gång i tiden var den där tjejen som shoppade mycket och hade mycket fokus på sitt yttre.

– Jag har själv varit där och vet att det inte är lätt, men jag insåg en dag att det är så mycket bortkastade pengar och ville istället investera mina pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet