Rachinal Salameh från Vårby pluggar till civilingenjör på KTH. Här står hon med utsträckta armar framför den grönskande KTH-byggnaden. Himlen är blå och klar, vilket ger en livlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är så få som ser ut som jag som vet att de här möjligheterna finns, säger Rachinal Salameh från Vårby som nu pluggar till civilingenjör på KTH. Foto: Omar Daham/SVT

Rachinal, 18, från Vårby tog hjälp av stiftelse i jakten på sin dröm

Uppdaterad
Publicerad

Rachinal Salameh har alltid varit duktig i skolan, men hon menar att unga som växer upp i till exempel Vårby, med utomeuropeiska rötter, sällan ser nån större variation av de möjligheter som finns efter studenten.

– Jag hade inte de förebilderna. I min grundskola fokuserade de på att göra elever gymnasiebehöriga, säger Rachinal.

Enligt 18-åriga Rachinal Salameh är de uppenbara valen för en studiemotiverad i ett utsatt område ofta lärare eller läkare. Men hjälpen att vidga vyerna och bredda synfältet fick Rachinal i kontakten med stiftelsen First.

– De har hjälpt mig så mycket, säger hon.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Hör hur Rachinal tidigare såg på sina karriärmöjligheter och hur det har breddats i videon.

”Man måste synliggöra vägarna”

First vänder sig till ungdomar och unga vuxna som kommer från icke-akademiska hem som vill ha hjälp att utforska framtida karriärmöjligheter.

– Talanger från studieovana hem har ofta dörren till framgång stängd. Det handlar inte om att de inte har driv eller förmåga. Utan man måste synliggöra vägarna till högre utbildning, säger verksamhetschef Sabinor Haas Lönnroth.

Stiftelsen First

First är en stiftelse som vänder sig till ungdomar och unga vuxna i åldrarna 15–25. Det initierades av Handelshögskolan i Stockholm tillsammans med Daniel Sachs Foundation och startades för att främja breddad rekrytering till högre utbildning.

Genom stöd, nätverk och aktiviteter vill de hjälpa människor att utforska framtida karriär- och studiemöjligheter. De har ett särskilt fokus på ungdomar med erfarenheter och bakgrunder som är underrepresenterade inom näringslivets ledarskikt. Exempelvis personer från socioekonomiskt utsatta områden eller med utländsk bakgrund.

Stiftelsen samarbetar med ett tiotal grundskolor, gymnasieskolor och universitet och sommaren 2024 utökades verksamheten till Malmö och Uppsala.

Källa: Stiftelsen First

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet