– Vi bjuder in råttorna när vi har felaktigt utformade sopkärl eller när vi ställer ut våra sopor vid överfulla sopsorteringsstationer, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex Foto: TT/

Allt fler råttsaneringar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet råttsaneringar ökar i Stockholms län och under förra året genomförde Anticimex 11. 060 saneringar av råttor. Det är en ökning med fem procent jämfört med 2015.

Det är inte bara vi människor som gillar god mat, även stadens råttor tycker om samma mat och platser som vi gör.

Under de senaste åren har anmälningar om råttor ökat och Anticimex får rycka ut på allt fler råttsaneringar i Stockholms län.

Råttplågan i Järva

– Vi kan inte säga säkert om det beror på att vi får fler råttor. Det kan annars bero på sänkt toleransnivå eller att folk se mer råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Under förra året gjorde Anticimex 11. 060 saneringar av råttor i länet, en ökning med fem procent jämfört med 2015, enligt färsk statistik från Anticimex.

Smittspridare och förstör hus

Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1. 000 nya ungar per år.

Med råttorna så ökar risken för allvarliga skador på hus som vattenskador, elavbrott och kortslutningar. Råttorna kan också bära på bakterier och virus som gör människor sjuka.

– Råttorna lever i våra avlopp och de har ju ett avtryck på de sjukdomar som vi människor bär på. De kan till exempel sprida salmonella vidare.

Läs mer: Råtta försökte gnaga sig igenom Pers toalettsits

Nya regler för bekämpning

Under de senaste åren har reglerna för råttbekämpningen ändrats och det är inte längre tillåtet att använda vissa råttgifter. Istället ska man använda exempelvis elektroniska och mekaniska fällor.

Håkan Kjellberg poängterar också att bekämpningsmetoderna är mycket bredare än att bara gillra fällor eftersom råttan är människans följeslagare.

– Det handlar mycket om att vi måste förändra vårt beteende. Vi bjuder in råttorna när vi har felaktigt utformade sopkärl eller när vi ställer ut våra sopor vid överfulla returstationer.

Sedan 2013 har antalet saneringar alltså ökat med 67 procent i hela landet.

Så undviker du råttor

– Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

– Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

– Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

– Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

– Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet