Larmoperatörer tar emot samtal vid datorer på kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Region Stockholm förklara varför man inte klarar att ta över larmcentralen i år och SOS Alarm om hur verksamheten förbättrats de senaste åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Stockholm klarar inte att ta över SOS Alarm – nytt miljonavtal tecknas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med november skulle Region Stockholm ha tagit över larmcentralen, som i dag drivs av SOS Alarm, i egen regi. Men det klarar regionen inte. Nu ska ett nytt avtal tecknas, värt 120 miljoner kronor per år.

SOS Alarm har haft personal med otillräcklig kompetens för att möta regionens vårdbehov. Så lät det sommaren 2022, när Region Stockholm beslutade att ta över larmcentralen i egen regi.

Trots handlingsplaner lyckades SOS Alarm inte nå upp till kraven och tvingades betala vite flera gånger.

Nya avtalet med SOS Alarm kan förlängas

I november i år löper det nuvarande avtalet med bolaget ut, men nu tvingas Region Stockholm teckna ett nytt avtal.

Planen är fortfarande att regionen ska ta över larmcentralen på sikt.

Det nya avtalet gäller i två år, men kan förlängas i upp till två år till. Avtalet innebär även att SOS Alarm får ett utökat uppdrag vad gäller tjänsten sms-livräddare.

Ärendet tas upp för beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden nästa vecka.

Därför vill Region Stockholm ta över larmcentralen

Region Stockholm har tittat på andra regioner som tagit över larmcentralen i egen regi och gjort en prognos som visar att det skulle frigöra resurser på 450 miljoner kronor årligen.

Ett bättre omhändertagande av patienterna och en minskad personalomsättning i den nya verksamheten är också fördelar som regionen sett med en larmcentral i egen regi.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.