Tio månader tog det från det att RFSL Stockholms ledning fick kännedom om de misstänkta övergreppen och det att händelserna polisanmäldes. Nu svarar ordföranden Jacob Tardell på varför det tog så lång tid. Foto: Erik Lejdelin/SVT

RFSL: Därför polisanmälde vi inte de misstänkta övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på RFSL är misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp mot fyra personer i beroendeställning. Trots att RFSL:s ledning kände till händelserna redan sommaren 2019 gjordes ingen polisanmälan förrän tio månader senare, något SvD var först att rapportera om.

– Man ska undvika att polisanmäla mot offrets vilja, säger Jacob Tardell, ordförande i RFSL Stockholm.

Brotten ska ha begåtts på RFSL:s kontor 2019. Ledningen fick kännedom om det första av dem när en asylsökande berättade om övergrepp i juli samma år, och då upprättades en intern arbetsrättslig utredning. Den ledde ingenvart eftersom det saknades vittnen och bevis.

Sitter häktad

Men någon polisanmälan gjordes aldrig, inte förrän tio månader senare.

– I det här fallet ville offret absolut inte polisanmäla eftersom han var papperslös. Han sa tvärt nej till det då, och det var det som ändrades sen, säger Jacob Tardell, ordförande i RFSL Stockholm.

Den misstänkte mannen sitter häktad och nekar till brott, enligt Svenska Dagbladet.

Hör ordförandens kommentar händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.