Lokaler gapar tomma på Rinkebystråket Foto: SVT

Rinkebystråket: Vi har inga kunder

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått mer än ett år sedan den nya handelsgatan Rinkebystråket invigdes. Men det har varit ett turbulent år med företagare som är missnöjda med hyresvärden Familjebostäder. Den utlovade kundkretsen har inte dykt upp och nu kräver företagarna en sänkt grundhyra till dess att kunderna hittar hit.

– Vi har en hög hyra, en hyra som egentligen betalas för en gata som har funnits i 20 år. Och vi har inte fått kunder som kan täcka kostnaden för hyran, säger företagaren Mansur Ibrahim.

”Inga kunder, ingen business”

Det är lunchtid på det nya Rinkebystråket, men bara en kund har hittat till Alomdah restaurang. Det är helt enkelt inte tillräckligt många som besöker den nya handelsgatan trots att den invigdes för mer än ett år sedan.

Alla företagare som SVT har pratat med riktar samma kritik mot ägaren Familjebostäder. Allt från att det är mörkt på kvällarna till att det är för höga lokalhyror och dålig marknadsföring.

– Här finns hela världen, men ingen vågar komma hit. Folk utifrån kanske inte vågar på grund av otryggheten, det är mörkt på kvällarna, och sedan skjutningarna har färre vågat komma hit. Alla lokaler skulle öppna samtidigt, det har inte skett, och vi känner oss lurade. Familjebostäder har inte levererat det vi har skrivit på, säger företagaren Faris Al-Prince.

Ett mycket grovt våldsbrott har också inträffat i en av restaurangerna här. I december 2016 sköts två bröder ihjäl av okända gärningsmän med automatgevär mitt bland gästerna.

Flera lokaler tomma

Här skulle det öppna 27 lokaler, men sju av dem står fortfarande tomma. Minst två av företagen har redan gått i konkurs, andra företagare har stora skulder och många har valt att flytta sin verksamhet.

Företagarna menar att de blivit lovade stora aktörer på gatan för att locka kunder men i stället har det bara blivit lokala företagare, för okända för att folk ska söka sig till Rinkeby, menar de.

– När vi fick veta att stråket skulle finnas, då skulle det finnas andra kedjor med större namn som skulle locka fram kunder. Vi har inte fått en enda hit. Det är massa småföretagare som försöker kämpa och det är svårt när man är ny på marknaden och vill göra något tillsammans med någon som är störrre, säger Mansur Ibrahim.

Men visste ni inte om att det här var en ny handelsgata?

Ja, det visste vi, men vi förväntade oss att fler större aktörer skulle locka folkmassan, det har inte hänt. Vi bör få sänkt grundhyra innan kunderna hittar hit.

En stor aktör har funnits på Rinkebystråket – teleoperatören Tele 2. Men deras butik utsattes på kort tid för flera inbrott och rån. Och efter en spektakulär smash-and-grab-kupp våren 2016 gav de upp och flyttade.

Hoppfull trots allt

Men företagarna på stråket hoppas på att finna en lösning på hur man ska locka kunder till Rinkebystråket, och de har nu lämnat in flera affärsförslag för att rädda sig själva och handelsgatan. Bland annat föreslås det festivaler, loppisar och små souk-marknader för att både bryta Rinkebys dåliga rykte och erbjuda en unik upplevelse av stadsdelen.

– Vi vill att det ska bli bra för alla, inte bara för oss. Därför är det viktigt att alla samarbetar. Nu har vi fått sex månader hyresrabatter av Familjebostäder, vi hoppas på det bästa, men de skulder som alla har kommer bli svåra att bli av med, säger Mansur Ibrahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.