Affärsgatan Rinkebystråket är en del av Järvalyftet. När den borgerliga Alliansen styrde i Stadshuset drev de igenom förslaget om att bygga det nya Rinkeby. En vision som skulle inspirera Sverige till nytänk.
Men Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad och idag också ordförande för Familjebostäder, motsatte sig förslaget redan från första början.
– Det finns inte stark köpkraft i Rinkeby. Det var därför man skulle ha gjort en konsekvensanalys.
Hon fortsätter:
– Om du ska starta en affärsgata med så många affärer och med så många restauranger, då måste man göra en ordentlig konsekvensanalys. Man måste göra en ordentlig kundundersökning och det gjorde man inte.
Moderaterna håller inte med
Men moderaternas oppositionsborgaråd Joakim Larsson (M) som drev igenom att Rinkebystråket skulle byggas säger att han är stolt över bygget och att man visst gjort en konsekvensanalys.
– Om Ann-Margarethe Livh inte tycker att 5 000 Rinkebybor är en kundundersökning så tycker hon inte det, men hon är ganska ensam om den uppfattningen. Alla andra partier i fullmäktige var för det här. Men vad hon borde göra nu är att intressera sig mer för det område där hon själv bor och se till att vi får fler förvaltningar som intresserar sig för de här områdena, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd Stockholm stad.
– Jag har aldrig sett den konsekvensanalysen och ändå satt jag på den tiden i Familjebostäders styrelse, säger Ann-Margarethe Livh (V).
Inget underlag
Men när SVT ber om att se kundundersökningen så finns det inget konkret underlag att visa upp. Istället hänvisas det till en enkät och medborgardialog som fördes med Rinkebybor på den tiden.
Joakim Larsson (M) menar att den visionen han hade om Rinkebystråket inte har fullbordats. Tanken var att förvaltningar skulle flytta ut och att en restaurangskola skulle öppna och ge arbets- och utbildningsmöjligheter.
Tillfälliga hyresrabatter
Handlarna finns kvar på Rinkebystråket men kundtillströmningen har uteblivit. Familjebostäder har nu lovat att förbättra marknadsföringen av stråket och erbjuda hyresrabatter till handlarna – men mer än så blir det inte.
Vad ska ni göra om problemet med företagarna på stråket fortsätter?
– Det finns inget annat att göra än bättre marknadsföring, ordentliga affärplaner och rabatterade hyror. Det är vad man kan göra och som Familjebostäder ska göra i framtiden, säger Ann-Margarethe Livh.
Företagarna säger att rabatterna räcker inte och att hyrorna är alldeles för höga. Varför sänker ni inte grundhyran?
– Det är ett fruktansvärt dyrt projekt. Företagarna har fått hyresrabatter från och till och nu kan man få ännu fler hyresrabatter, men någonstans måste detta gå ihop för Familjebostäder, de enda intäkterna Familjebostäderna har är hyresgästernas hyror, säger Ann-Margarethe Livh (V).