Frågan om skolans framtid delar Vaxholm i två läger. Foto: SVT

Riva eller bevara – Norrbergsskolans framtid delar Vaxholm i två läger

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Norrbergsskolans varande eller icke varande har i flera år delat Vaxholm i två läger. Den styrande majoriteten vill riva skolan och bygga bostäder, medan oppositionen vill bevara skolbyggnaden och menar att den även kan användas till annan kommunal verksamhet. Ytterligare andra menar att skolan har ett kulturhistoriskt värde.

Norrbergsskolan är från 50-talet och ligger på en höjd med utsikt över vattnet. Majoriteten i Vaxholms stad – Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet – vill riva skolan och i stället låta bygga cirka 300 bostadsrätter på platsen. I höstas utlystes en markanvisningstävling, där entreprenörer bjöds in för byggandet av bostäderna.

”Bostäder skulle tillgängliggöra området”

– Det här är en skola från 50-talet byggd i betong och tegel, som hindrar oss som bor i Vaxholm att komma i åtnyttjande av den här fantastiska platsen, säger Michael Baumgarten (L), som sitter med i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Han tillägger:

– Kan man bebygga området med bostäder och butiker, så tillgängliggör man området för oss som inte går i skolan.

Vill utöka skolans användningsområde

Men oppositionen anser att skolan bör vara kvar och att lokalerna även kan nyttjas av andra typer av verksamheter.

– Att exploatera just det område som dels är en fullt duglig skola, det är en sak. En annan sak är att vi behöver byggnader till kommunala angelägenheter som äldreboenden och förskolor, säger Katherine Angelo Hanly (S) och fortsätter:

– Vi har massor av ändamål som kan gå in mellan de fyra väggarna.

Stark folkopinion

Parallellt med byggplanerna har ett starkt motstånd vuxit fram bland många vaxholmsbor. Lasse Zackrisson, lokal profil och engagerad i Vaxholms vänner, har varit drivande i arbetet att få till stånd en folkomröstning.

– Att bygga 302 bostadsrättslägenheter här uppe är ett storskaligt byggnadsprojekt som inte hör hemma i en sådan här liten, känslig småstad och skärgårdsstad som Vaxholm är, säger han.

Blir folkomröstning

Efter att 16 procent av de röstberättigade kommuninvånarna skrivit under en namninsamling tog kommunfullmäktige i vintras beslut att en rådgivande folkomröstning ska genomföras. Majoriteten och oppositionen har dock varit oense om när omröstningen ska hållas och hur svarsalternativen ska formuleras.

Frågan slutbehandlades av kommunfullmäktige på onsdagskvällen. Datumet är satt till den 10 september och svarsalternativen blev: ”Ja, jag vill att planerna för bebyggelse på Norrberget skall fullföljas”, ”Nej – jag vill att byggplanerna på Norrberg ska stoppas och Norrbergsskolan bevaras för kommunala ändamål” och ”Avstår – jag avstår från att ta ställning i frågan”.

Bara rådgivande

Eftersom folkomröstningen endast är rådgivande behöver kommunpolitikerna inte rätta sig efter dess resultat.

– Jag hoppas att politikerna förstår sin uppgift i demokratin. Uppgiften är att lyssna på folket, inte att ta beslut bakom stängda dörrar, säger Katherine Angelo Hanly (S).

Michael Baumgarten (L) är å sin sida så gott som säker på att Norrbergsskolan kommer att rivas.

– Jag finner det ganska otroligt att skolan ska vara kvar som byggnad. Hur ska detta finansieras? Det kostar väldigt mycket att behålla den här byggnaden, säger Michael Baumgarten (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.