Hör mer om vad kommunens pengar ska gå till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör på vilket sätt förebyggande åtgärder mot det grova våldet prioriteras när intäkter från skattehöjningen går till skolan – och hör oppositionens kritik i klippet. Foto: SVT

Rödgröna styret i Stockholms stad presenterar budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterar det rödgröna styret i Stockholms stad sin budget för 2024. En budget med fokus på välfärd, klimat och trygghet. Majoriteten har redan aviserat en höjning av kommunalskatten med 24 öre.

– Vi nyttjar stora delar av intäkterna från skattehöjningen för att höja schablonen för grundskolan, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

I budgetförslaget riktas även särskilt fokus på trygghetsåtgärder och förebyggande åtgärder för att få bukt med det grova våldet. Fler trygghetskameror ska sättas upp på gatorna och en särskild satsning på omhändertaganden av barn görs, där 50 miljoner kronor extra går till ökade placeringskostnader. Ett nytt HVB-hem i egen regi ska också öppnas.

Trafikutsläppen ska minska

Fortsatta investeringar görs för att minska trafikutsläppen, med hjälp av nya cykelvägar och busskörfält. En miljözon klass 3 införs i Stockholms innerstad nästa år.

Bostadsmålet att bygga 140 000 bostäder i staden under perioden 2010-2030 skjuts upp till 2035. Orsaken är de ökade kostnaderna och inflationen.

– Det är en jättetuff lågkonjunktur för bostadsbyggandet. Allt färre startar igång sina projekt. Då måste staden ta ansvar för att säkerställa att de planer vi skriver fram så fort som möjligt kan sätta spaden i backen, säger Karin Wanngård (S).

Den totala budgeten för 2024 är 61 miljarder kronor.

Saknar idrottssatsning

Från oppositionens håll är man bland annat kritisk mot att majoriteten inte satsar mer på föreningsliv och idrott.

– Majoriteten har tidigare varit beredda att svika vallöftet om nolltaxa, de släcker fotbollsplaner på kvällarna och låter skolidrottshallar stå tomma på kvällarna. Dessutom investerar de inte tillräckligt i idrottsanläggningar, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Sverigedemokraternas Gabriel Kroon anser att kommunen har många onödiga utgifter.

– Exempelvis borde man lägga ner hitte-påtjänster som hållbarhetsstrateger och kulturlotsar, dra in bidraget till studieförbundet och dra in gratis SL-kort till långtidsarbetslösa, skriver han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.