En delad bild som visar två sektioner. Till vänster finns en hand som håller ett dokument med rubriken ”REGLEMENTE” och en del av texten markerad, som lyder: ”Resurser i form av politiska sekreterare får inte disponeras genom att förstärka fasta årsarvoden.” Till höger syns två personer, Emanuel Ksiazkiewicz (S) och SVT:s reporter Jens Larsson, som tittar på S-politikerns lönespecifikationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur S-politikerna i Botkyrka plockar ut otillåtna löner – och när oppositionsrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) svarar på kritiken. Foto: Sandra Johnsson/SVT

S-toppar i Botkyrka ger sig extra lön – får halv miljon till om året

Uppdaterad
Publicerad

Två toppolitiker i Socialdemokraterna i Botkyrka har, utöver sina uppdrag som oppositionsråd, anställt sig själva som politiska sekreterare. Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül får genom det ut närmare 250 000 kronor extra per år – vardera. Men SVT Stockholms granskning visar att det går emot skrivningar i kommunens reglementen.

De två politikerna är kommunalråd i opposition i Botkyrka och har genom de uppdragen fasta årslöner. Enligt kommunens reglemente får man inte som kommunalråd förstärka sin lön genom att också ge sig själv en annan roll, den som politisk sekreterare.

Men detta är just vad de två S-politikerna gjort.

– Det här spär på det politiska föraktet. Vi som politiker ska sköta oss, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, som nu kräver att kommunen ska stoppa utbetalningarna.

Lönespecifikationer visar extra inkomsten

Kommunens regler mot att ge sig själv mer lön i form av rollen som politisk sekreterare trädde i kraft i april förra året.

SVT Nyheter Stockholm har granskat Emanuel Ksiazkiewiczs och Yasemin Ergüls lönespecifikationer från det senaste året. De visar att politikerna började avlönas också som politiska sekreterare i början av 2024 och att extrainkomsten varierar mellan 16 000 kronor och 27 200 kronor varje månad. På ett år kan det innebära cirka 250 000 kronor extra vardera.

– Jag kände inte till det här reglementet, men det är riktigt att jag tjänar de här summorna, säger Emanuel Ksiazkiewicz när SVT Nyheter Stockholm ställer frågor om extraanställningen.

Tjänstemännen godkände: ”Skrivningen inte helt tydlig”

Efter intervjun ringer Socialdemokraterna upp och menar att upplägget godkänts av kommunens tjänstemän. I en mejlväxling mellan Emanuel Ksiazkiewicz och kanslichefen på kommunstyrelsens förvaltning framgår att Socialdemokraterna fick okej för sitt upplägg men kanslichefen medger att det går att göra olika tolkningar då ”skrivningen inte är helt tydlig”.

SVT Nyheter Stockholm har också sökt Yasemin Ergül utan framgång.

Artikeln har efter publicering uppdaterats med information om politikernas mejlväxling med kommunens tjänstemän kring anställningen som politiska sekreterare.

LÖNER TILL OPPOSITIONSRÅDEN I BOTKYRKA

I Botkyrkas kommuns reglemente från 2023-04-27 står det:

”Resurser i form av politiska sekreterare får inte disponeras genom att förstärka fasta årsarvoden”.

Lön till oppositionsrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S):

Som oppositionsråd har han en månadslön på 51 340 kronor, vilket motsvarar 55 procents av ett riksdagsledamotsarvode per månad.

Utöver det har Ksiazkiewicz också erhållit lön som politisk sekreterare. Den har varierat mellan 16 000 kronor och 23 500 kronor per månad, vilket motsvarar en tjänst på 44 procent.

Det totala arvodet är högre då han även är 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Lön till Yasemin Ergül (S), kommunalråd i opposition:

Som kommunalråd i opposition har hon en månadslön på 47 565 kronor, vilket motsvarar 50 procents av ett riksdagsledamotsarvode per månad.

Utöver det har Ergül också erhållit lön som politisk sekreterare, som varierat mellan 19 900 och 27 200 kronor, vilket motsvarar en tjänst på 44 procent.

Hon har också arvode som 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

Kommunalråd har 115 % av riksdagledamöternas arvode vilket i år uppgår till 75 500 kr, så totalt 86 825 kr för en heltid.

Källa: Botkyrka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.