Lena Borg, processutvecklare för den särskilda polistaktiken på Polisens nationella operativa avdelning, Noa, tycker att svenska polisen hanterar demonstrationer bättre idag. Foto: Privat/TT

Så ser polisens strategi ut vid demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Polisens metoder vid demonstrationer har diskuterats flitigt efter att tusentals människor samlats i olika städer till stöd för Black Lives Matter-rörelsen. Den svenska strategin skiljer sig från polisens agerande i andra länder.

– Om man jämför med hur det såg ut i början av 2000-talet och hur det ser ut i andra länder så har vi blivit mycket bättre på att hantera demonstrationer, säger Lena Borg, poliskommissarie och processutvecklare för den särskilda polistaktiken på Noa.

Sedan 2004 jobbar Polisen med en speciell taktik vid demonstrationer. Först skaffar de sig en god kunskap om varför demonstationen genomförs och hur de kan underlätta för demonstranterna, de kommunicerar löpande med deltagarna under själva demonstrationen och ska inte se hela folksamlingen som en homogen grupp.

– Det viktigaste är att ha en god dialog med de som anordnat demonstrationen, det är jätteviktigt för att undvika överraskningar. Sen jobbar vi med att identifiera personer som orsakar våld och ordningsstörningar, säger Lena Borg vid Noa.

Identifieringen är avgörande för att demonstrationen ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

– Det finns personer som åker runt på demonstrationer i syfte att skapa ordningsstörningar, speciellt ute i Europa, eller vid olika fotbollsmatcher. Det är väldigt tråkigt för de som vill göra sin röst hörd och är seriösa.

Förbereder sig för oroligheter

Inför varje enskild demonstration förbereder sig Polisen för eventuella risker.

– I god tid och sedan precis innan demonstrationen har vi startsamtal och förbereder oss mentalt på hur vi ska agera om det blir högljutt, om folk springer, ramlar eller kastar sten. Folk kan bli uppjagade – liksom poliser, de är inte mer än människor.

Istället för att gå ut med sköldar och långa batonger så använder svenska Polisen speciella fordon, hundar, hästar, spanare och civilklädda poliser som riktar in sig på stökiga personer.

– Det är en förlust och tragiskt när en demonstration slutar med att polisen måste gripa personer, säger Lena Borg.

”Våld ska undvikas så långt det bara går”

Efter demonstrationen till stöd för Black Lives Matter i Stockholm spreds videoklipp där poliser anklagas för att använda våld mot demonstranter, vilket lett till stor uppmärksamhet och kritik.

– Jag tycker att klipp som de är jättetråkiga att se, men lyssnar inte personen så kan det ju leda till ett våldsamt ingripande. Det ser aldrig bra ut och våld ska undvikas så långt det bara går. Men vi som inte varit där kan omöjligt veta vad som skett innan och efter en video.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.