Matpriserna i Sverige har ökat med över 20 procent det senaste året och det är den största ökningen på 70 år, enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI). Och det är ännu värre för den populära fredagstacon.
Vår genomgång av prisökningen på vanliga tacoingredienser visar att flera av dem har ökat betydligt mer än den genomsnittliga prishöjningen på livsmedel i Sverige.
Galopperande grönsaker
För en månad sedan kunde man komma billigare undan om man gjorde en mer mexikansk taco och skippade gräddfil och ost. Men under januari har grönsakspriserna galopperat. Tomaten ökade till exempel med 38 procent och det innebär att den har ökat lika mycket som osten det senaste året.
Priset på en taco beror på vad vi fyller den med och hur hungrig man är, men vår genomgång ger en fingervisning om hur mycket dyrare det blivit att äta sin fredagstaco.
Ingredienserna som ökade mest i pris i januari
Här är de ingredienser som ökade mest i pris mellan januari och februari 2023, enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI):
Tomater: 37,6 %
Paprika: 33,6 %
Gurka: 26,3 %
Sallad: 10,6 %
Ingredienserna som minskade i pris under samma period:
Vetebröd: -2,4 %
Gul lök: -2,1%
Nötkött: -0,07 %
Prisutveckling mellan februari 2022 och februari 2023
Paprika 54,1 %
Gräddfil, creme fraiche: 38,4%
Tomater: 31,9 %
Gurka. 30,2 %
Ost: 30,2 %
Gul lök: 24,2%
Bönor: 22,1 %
Vetebröd: 19,4%
Kryddor och såser: 17,4 %
Nötkött: 15,5 %
Avokado: 13,7 %
Sallad: 13 %
Källa: SCB:s Konsumentprisindex (KPI), som mäter den genomsnittliga prisutvecklingen i Sverige