Hör Michael Johansson, sektionschef för brott i nära relation, i polisregion Stockholm syd om polisens arbete. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Så arbetar Stockholmspolisen mot våld i nära relationer

Publicerad

De senaste tre veckorna har fem uppmärksammade kvinnomord inträffat i Sverige. Två av de misstänkta morden har inträffat i Stockholms län, i Flemingsberg och i Älta, trots att just Stockholmspolisen i fjol satsade både pengar och personal på att bekämpa våld i nära relation.

I samtliga fall har offret varit kvinna och den misstänkte man. Händelserna har följts av en debatt kring mäns våld mot kvinnor. Kritik har riktats mot bristande polisutredningar och för låga straff.

– Jag tycker inte att vi är dåliga på att utreda den här typen av brott, däremot har det inte varit resurssatt tidigare och det har inte varit samma prioritet. Men jag tycker att de senaste åren har det börjat svänga, säger Michael Johansson som är sektionschef för brott i nära relation i polisregion Stockholm syd.

Han tycker att den senaste tidens händelser är tragiska men ser positivt på att frågan lyfts.

– Hela samhället behöver ändra sin syn på mäns våld emot kvinnor, säger han.

Hör honom berätta om deras arbete i videon.

Dödligt våld mot kvinnor

  • De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående i en parrelation, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Förra året dödades 13 kvinnor, 2019 16 och 2018 22 kvinnor i en nära relation.
  • När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot, skriver Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) på sin hemsida. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.
  • Enligt NCK tyder forskning på att det största bakomliggande motivet till dödligt partnervåld mot kvinnor är mannens behov av kontroll över kvinnan. Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv, skriver NCK.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.