En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra bilden visar en person i militäruniform som håller upp ett dokument framför en skrivbordsliknande struktur, omgiven av en camouflageduk. Den högra bilden visar en grupp personer stående utomhus, där de håller i papper och ser mot en blå transportenhet i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur ungdomarna på plats lyckas med ”framtidens hälsoscanning”. Foto: Rasmus Ejneberg/SVT

Så kan dåliga matvanor påverka krisberedskapen: ”Ser inte ljust ut”

Publicerad

Äter vi så pass dålig mat att vi kan stå utan försvar i framtiden? Det befarar ”värvningskontoret” som just nu står utanför riksdagen i centrala Stockholm för att lyfta vikten av sunda matvanor.

Det är Livsmedelsakademin tillsammans med föreningen Frisk mat, Dietisternas riksförbund och Antrop som genom sin ”framtidsprototyp” vill lyfta vikten av ungas hälsa för landets beredskap.

– Vi kan hamna i en situation där allt för många är i för dålig form för att kunna ställa upp för försvarsmakten, säger Anna Lindelöw Mannheimer, föreningen Frisk mat.

”Är vi fit for fight?” frågar de sig och simulerar ett Sverige 2035 där vi står inför väpnade konflikter men de som ska försvara landet inte är i tillräckligt bra form.

På plats kan allmänheten stiga in i ”framtiden”, till en fiktiv militär värvning, och göra en hälsoscanning för att få svar på frågan om de håller måttet. Detta för att lyfta vikten av den kostrelaterade ohälsan.

Se vad några av de som besökte ”värvningskontoret” själva tänker om sina matvanor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.