• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Isak Rudberg får genom förädrapenningtillägget runt 3.000 kronor extra varje månad. Foto: TT/privat

Så maxade Isak sin föräldrapenning

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrapenningtillägget, FPT, är en försäkring som kan ge föräldralediga flera tusen kronor mer i plånboken. Men många missar att anmäla och maximerar därför inte sin inkomst under perioden man är hemma med barnen.

– Det gör jättestor skillnad. Det gör att man slipper leva så sparsamt, säger föräldralediga Isak Rudberg.

Isak Rudberg från Enskede i södra Stockholm har varit föräldraledig med sin son sedan i somras. Han studerar för att bli lärare och planerar att återuppta studierna efter årsskiftet. Under hösten har han förutom föräldraförsäkringen fått föräldrapenningtillägg, FPT.

– Jag får ut nästan 3.000 kronor mer tack vare det här, förklarar Isak Rudberg.

Han visste inte själv att han kunde anmäla till AFA försäkring – en försäkring han hade via sitt kollektivavtal – om att han var föräldraledig och därigenom få upp till 10 procent av sin ursprungslön. När chefen påminde blev det en glad överraskning.

Ta ut tillägget den längsta perioden

Som nybliven förälder har man rätt till att få FPT under en sammanhängande period. Därför är det viktigt att planera så att man tar ut tillägget under den längsta perioden man är hemma med barnet. För Isak Rudberg blev det hela hösten.

– Jag tror att väldigt många inte vet att det finns. Det är nog lite en tabugrej, ett stort steg för en man att vara föräldraledig och därutöver begära mer pengar, säger han.

FPT trädde i kraft i januari 2014 och en uppskattning som LO har gjort visar att en tredjedel av alla som har rätt till FPT missar att anmäla ledigheten. Det krävs dock att man varit anställd i minst 12 månader och att arbetsplatsen är fackligt ansluten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.