Barn håller upp färgglada kort med matematiska multiplikationsuppgifter utomhus. Tre av dem visar talen ”4 x 7”, ”6” och ”4 x 3”. Bakar och klädstilen tyder på en kall väderlek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan skolorna och eleverna göra för att matten ska kännas roligare? Se hur skolan på Södermalm i Stockholm hittat på en utomhuslek – och vad eleverna tycker om matematiken. Foto: SVT

Så ska fjärdeklassarnas ”mattekull” göra räkning roligare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fjärdeklassare har blivit bättre på matematik, det visar en internationell jämförelse. Men det finns en oroande trend. Allt färre elever svarar att de tycker om att lära sig matte nu jämfört med tidigare år.

En internationell jämförelse i TIMSS-rapporten för 2023, som presenterades i december, visar att svenska fjärdeklassare förbättrat sina kunskaper i matematik. Rapporten visar svenska grundskolelevers kunskaper i matematik och naturvetenskap i ett internationellt perspektiv.

Färre intresserade av matte

Men intresset för ämnet verkar falla. 2019 svarade nästan hälften av eleverna, 47% att de tycker om att lära sig matematik. 2023 var samma siffra, 35%, ungefär var tredje elev.

– En orsak är att vi är väldigt läroboksstyrda i Sverige, forskning visar att vi måste jobba mer med variation och problemlösning, säger Ulrica Dahlberg, vid nationellt centrum för matematikutbildning.

Södermalmsskola tänker om

För att öka intresset har eleverna på Björngårdsskolan i Stockholm tagit till en lite annorlunda metod.

– Vi har inte riktigt hittat på ett namn för det men ”mattekull” kanske, säger Mona Svensson 10 år

Se när barnen lär sig matte, samtidigt som de är ute och leker, i Lilla Aktuellts reportage ovan.

”Matte-influencern” Eleonoras bästa tips

Men vad ska man göra om man tycker matematik både känns skräckinjagande och tråkigt? Det är något 25-åriga ”matte-influencern” och Oxford-doktoranden Eleonora Svanberg vill upplysa om – bland annat genom sociala medier.

– Det finns många tankar om matte, som att det bara är för naturbegåvade eller man måste vara jättesmart. Saker som egentligen inte stämmer och då vill jag gå ut i sociala medier och säga ”nej så är det inte”, säger hon.

Hennes konto på Tiktok, där hon bland annat inspirerar och ger tips, har i dagsläget cirka 170 000 följare.

Så hur ska du tänka om du tycker matte känns svårt? Se videon nedan för Eleonoras bästa tips ”Inse att vara korkad är en del av processen”:

Till vänster står en person framför en whiteboard med tre punkter skrivna om studievanor. Till höger finns en social media-annons från TikTok som erbjuder studietips, med fokus på matematik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har du också svårt för matematik? Så här ändrar du på det. Foto: Ellen Pan/SVT, Eleonora Svanberg/Tiktok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.