SVT:s reporter Sanna Luning förklarar sopornas väg från köket till förbränning. Foto: SVT

Så ska framtidens matrester sorteras

Uppdaterad
Publicerad

I september börjar bygget av en ny sorteringsanläggning i Högdalen. Hit ska många av stockholmarna skicka sitt matavfall 2023 när bygget är klart. Och i Södertälje finns en anläggning som kan tjäna som förebild.

Först sorteras matavfallet hemma i en grön plastpåse. Sedan kastas den gröna påsen bland de andra hushållssoporna och körs till en sorteringsanläggning. Där sorteras sedan alla gröna påsarna ut från de vanliga påsarna med hjälp av en optisk kamera som känner av påsens färg.

Blir till biogas och gödsel

Efter att matavfallet separerats och behandlats fraktas det till en biogasanläggning. Där omvandlas det till biogas och biogödsel. Biogasen blir bränsle för sopbilar, bussar och personbilar i stället för bensin och diesel. Biogödsel är mycket näringsrikt och används på åker- och skogsmark. Det minskar behovet av konstgödsel, som är energikrävande att framställa.

Gröna påsen finns redan i Stockholm:

Cirka 15 000 hushåll hos Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder kan sortera ut matrester med hjälp av Gröna påsen. Dessutom deltar ett antal bostadsrättsföreningar. Matavfallet i de gröna påsarna skickas med de vanliga soporna till Tveta återvinningscentral i Södertälje där de sorteras ut och blir till biogas och gödsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.