Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) säger att staden måste ge pengar även till friskolor som går med vinst. Hör mer i videon ovan. Foto: SVT/TT

Efter hårda kritiken – 102 miljoner kronor i krisstöd till grundskolan i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna majoriteten i Stockholms stadshus skjuter till 102 miljoner kronor till grundskolan för att möta det hårt pressade ekonomiska läge som råder. Men pengarna räcker inte till  för att klara av krisen, menar både lärarfack och opposition som anser att det saknas cirka en kvarts miljard kronor.

– Pengarna är välbehövda, men det räcker inte för att täcka det akuta läge som som råder inom skolan, säger Britt-Marie Selin, ordförande Sveriges lärare i Stockholm.

103 av 126 kommunala grundskolor har ett hårt pressat ekonomiskt läge i år och går med underskott enligt utbildningsnämnden.

Orsaker är bland annat väntade löneökningar, drastiskt ökade personalkostnader och matkostnader. Ett flertal skolor har också ett minskat elevunderlag och kommer nu behöva att ställa om sin organisation förklarar skolborgarrådet Emilia Bjuggren på tisdagens pressträff i stadshuset.

Moderaternas gruppledare i Stockholm, Christofer Fjellner, är kritisk till att det inte görs ytterligare prioriteringar från det rödgröna styret och menar att pengar finns.

– Det här räddningspaketet är inte ens hälften av vad som behövs och lärare kommer behöva sparkas i de krisande skolorna, säger han.

Kan bli höjd kommunalskatt: ”Svantessonskatt”

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) håller inte med om att det finns ytterligare resurser att ta av. Hon vill istället se ökade statsbidrag från regeringen. Annars kan det bli tal om att höja skatten som hon kallar för Svantessonskatt (reds anmärkning, efter moderata finansministern Elisabeth Svantesson).

– Om regeringen fortsatt inte ger pengar till den kommunala välfärden kommer det att tvinga oss att höja kommunalskatten, säger Karin Wanngård.

Sparade buffertar och obalans i budget

Pengarna ska betalas till rektorer som avgör vad de ska användas till. Ungefär hälften av de kommunala skolorna har också en sparad fondbuffert med pengar sedan pandemin.

Av de 102 miljoner kronorna kommer 77 gå till de kommunala skolorna och 25 miljoner till friskolorna. De skolor som har stora elevtapp kommer också de närmaste två åren tillåtas att gå med underskott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.