En kvinna syns genom en glugg i en stenmur och tar kort med sin mobil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
33-åriga Saga Loxdal visar upp en av de dolda platser i Stockholm som gett henne störst wow-känsla. Foto: Tommy Bergman/SVT

Saga avslöjar hemliga platser i Stockholm på sociala medier

Publicerad

Det började med ett intresse för att promenera och utforska sitt närområde i södra Stockholm. Nu har Saga Loxdal nästan 35 000 följare på TikTok, där hon berättar om okända och mystiska platser runtom i staden.

– Det kanske inte har funnits så mycket historieberättande på sociala medier för yngre, säger hon.

Det kan vara ett övergivet hyreshus mitt i staden, en byggnad som inhyst tigrar en gång i tiden, eller gamla fornlämningar som döljer sig inuti helt vanliga kontorsbyggnader. Hade du till exempel koll på att det finns en 79 meter lång befästning vid Gullmarsplan?

Saga Loxdal söker upp platser i Stockholm och gräver på bibliotek, Google, Stockholmskällan och Riksantikvarieämbetet för att ta reda på mer om dess historia. Men hon får också mycket information och tips via bekantas bekanta.

– Jag har lärt mig hur mycket som helst om platserna jag besöker, och att knyta ihop olika platser och händelser med varandra.

”Inom lagens gränser”

Saga, som är uppvuxen i Stockholm, beskriver det som en stad full av oväntade och spännande platser att utforska. Hon vill uppmana fler att lyfta blicken i vardagen och upptäcka sådant som man kanske missar i vardagsstressen.

– Tänk bara på att hålla dig inom lagens gränser. Är det till exempel stängsel kan man kanske filma genom gallret, men inte om det är ett skyddsobjekt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.