• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marie Ekborn arbetar med projektet ”Min barnmorska” Foto: SVT/TT

Samma barnmorska från mödravård till förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Att ha samma barnmorska under hela sin graviditet och under förlossningen ska öka tryggheten hos de födande. Det hoppas man på Karolinska i Huddinge där förlossningsprojektet ”Min barnmorska” startar i höst.

Utomlands är metoden känd under namnet ”Caseload Midwifery”. Det handlar om ett arbetssätt där den gravida kvinnan får möjlighet att träffa samma barnmorska hela vägen, från tidig graviditet till förlossning och eftervård. Tanken är att samma barnmorska som skriver in den gravida kvinnan på mödravården också ska finnas där när det är dags att föda.

Det innebär att barnmorskorna i projektet för första gången ska arbeta i beredskap.

Förlossningsvård

Barnmorskor i beredskap

– Det är en utmaning att tänka nytt kring barnmorskor och att vara i beredskap, det har inte funnits en tradition kring det tidigare, säger Marie Ekborn, omvårdnadschef och barnmorska på Karolinska sjukhusets förlossning i Huddinge.

Hon fortsätter:

– Skillnaden är att när du kommer in på förlossningsavdelningen så möts du av en barnmorska som du har träffat under nio månader. Det kan öka din trygghet inför födandet, att ni känner varandra vid namn och att man inte behöver berätta sin sjukdomshistoria.

Totalt ska sex barnmorskor ingå och jobba i två olika teamt. Den gravida kvinnan ska ha möjlighet att lära känna ett av dessa team, på så sätt är sannolikheten stor att någon av barnmorskorna alltid är tillgänglig. 280 kvinnor om året kan vara med i projektet som först och främst vänder sig till förlossningsrädda.

KD: Modellen kan sprida sig

– Det här efterfrågas både av personal men framförallt av föräldrarna, säger Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län.

Man strävar efter en jämlik förlossningvård, blir det jämlikt med det här arbetsättet på Huddinge förlossning?

– Jag hoppas att den här modellen kan sprida sig till resten av förlossningsenheterna. Min ambition är att skapa trygga och hela vårdkedjor och att fler föräldrar ska få träffa samma personal. Jag kan inte garantera att alla får göra det, men det är jättekul att vi kommer igång med projektet på Huddinge nu.

Barnmorskan Marie Ekborn menar att förlossningsvården behöver nya sätt att arbeta på.

– En av anledningarna till att vi gör det här är för att förbättra barnmorskornas arbetsmiljö och att man kan känna att det är en utveckling. Dessutom kan det kännas meningsfullt att få följa kvinnorna från a till ö.

Min barnmorska/Caseload Midwifery

Förlossningsprojektet startar på Karolinska sjukhuset i Huddinge i höst. Förlossningen kommer att samarbeta med två mödravårdscentraler i Liljeholmen och Älvsjö.

Kvinnor som skriver in sig på dessa mödravårdscentraler får möjlighet att delta i projektet, men förlossningsrädda prioriteras. Totalt kan 280 kvinnor delta per år.

Sex barnmorskor uppdelade i två team arbetar i ”Min barnmorska”.

I september startar projektet och ska utvärderas om två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvård

Mer i ämnet