Scaniachefer köpte aktier före bud

Uppdaterad
Publicerad

Fem toppchefer på Scania köpte stora poster aktier i bolaget bara några veckor innan huvudägaren Volkswagen (VW) lade sitt bud.

– Högt uppsatta chefer på börsbolag måste vara mycket mer försiktiga när de handlar aktier, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Så sent som den 30 januari köpte Scanias vd Martin Lundstedt 23.500 aktier i Scania. Bara tre veckor senare bjöd Volkswagen 200 kronor per aktie i Scania. Går budet igenom har Scaniachefen gjort en vinst på cirka 1,7 miljoner kronor, skriver di.se.

Finanschefen Jan Ytterberg köpte samma dag 7.250 aktier. Genomförs affären gör han en vinst på en halv miljon.

VW:s bud på Scania

Måste anmäla

Även försäljningschefen Henrik Henriksson, vice vd:n Christian Levin och kommunikationschefen Erik Ljungberg har köpt aktier och optioner i Scania.

Som toppchefer är de så kallade insynspersoner och måste därför anmäla förändringar i sina innehav i Scania till Finansinpektionen (FI).

En insynsperson är en person som genom sin ställning i bolaget anses ha särskilt goda förutsättningar att få tillgång till förtrolig information om bolaget, det vill säga insiderinformation.

– Har du insiderinformation så får du inte handla på den informationen även om du anmäler transaktionen till oss, säger Johan Allstrin, chef för enheten handelstillsyn på FI.

Extra känsliga

Scaniacheferna gjorde sina aktieköp samtidigt som det cirkulerade rykten om att Volkswagen skulle lägga ett bud på resterande aktier i Scania. Det gör aktieaffärerna extra känsliga.

– Därför är det märkligt att högt uppsatta chefer ens törs gå in och handla. Antagligen visste de ingenting om budet, för då hade de inte vågat, men de borde ha tänkt lite längre, säger Claes Hemberg.

Scanias framhåller att VW inte haft någon kontakt med styrelsen innan man offentliggjorde sitt bud i fredags.

Insynspersoner och marknadsmissbruk

  • Personer med insynställning i företag noterade på Nasdaq OMX Stockholm och Nordic Growth Market (NGM) är skyldiga att rapportera sina aktieinnehav till Finansinspektionens insynsregister.
  • Enligt marknadsmissbrukslagen är börser, marknadsplatser, värdepappersföretag och banker skyldiga att rapportera till FI om de upptäcker transaktioner som kan antas ha samband med insiderbrott eller otillbörlig marknadspåverkan.
  • FI lämnar ärendena vidare till åklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM) som startar brottsutredning. FI kan även på eget initiativ eller efter tips även inleda undersökningar av handeln på värdepappersmarknaden.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VW:s bud på Scania

Mer i ämnet