SD: Riv delar av utsatta områden i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Stockholms stad vill riva delar av miljonprogramshusen i socialt utsatta områden och ersätta dem med bostadsrätter och radhus.

– Vi vill få bort den boendesegregation vi har i dag. Det är viktigt att vi får hit fler människor som har arbete och som talar god svenska, säger Gabriel Kroon, SD:s toppnamn i Stockholms stad inför valet.

Tensta i nordvästra Stockholm är ett av områdena som SD vill förändra. Nära Tensta centrum träffar vi Abbas.

–  Vad händer med de som bor i de här husen? Många av de som bor här har inte råd med något annat. Vart ska de ta vägen om man bygger bostadsrätter och radhus?, frågar Abbas sig.

Kommunvalet 2022 Stockholm

Enligt Gabriel Kroon (SD) ska de som bor i husen som SD vill riva erbjudas boende i nyproducerade kommunala hyresrätter.

SVT: Kommer inte det att bli mycket dyrare för dem?

– Det stämmer kanske inte helt riktigt, vi vill hålla nere hyrorna på en rimlig nivå även i allmännyttans nyproducerade lägenheter, säger Gabriel Kroon.

Ska inte få flytta till andra socialt utsatta områden

Enligt förslaget ska de boende i hus som rivs inte få flytta till andra bostadsområden som är, eller är på väg att bli, socialt utsatta.

– Det viktiga är att vi sprider ut människorna runt hela Stockholms stad så vi kan minska boendesegregationen vi har i dag, säger Gabriel Kroon.

Hur realistiskt tror du det här är att genomföra?

– Man har påbörjat ett sådant här arbete i flera andra länder, och det här är ett första steg, säger Gabriel Kroon.

”Tror inte folk med mer pengar är en lösning”

Tillbaka till Abbas i Tensta centrum.

– Vi borde börja med att lösa problemen som invånarna här har. Att prata med dem och försöka komma fram till vad de behöver. Jag tror inte det är en lösning på något problem att det flyttar in folk med mer pengar, säger Abbas.

”Enormt bostadssocialt experiment”

I Danmark pågår redan en liknande förändring som Sverigedemokraterna i Stockholm föreslår. Där beslutade danska folketinget 2018 att bygga om 15 utsatta områden. Målet är att skapa socialt blandade områden till 2030.

– Om det hjälper de utsatta individerna kanske vi vet först om tio år. Det är ett enormt bostadssocialt experiment som satts igång i Danmark, sa Claus Bech-Danielsen, professor i arkitektur och fysisk planering vid Aalborgs universitet, till SVT i somras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Stockholm

Mer i ämnet