En delad bild som visar en person i en räddningsbåt som arbetar med utrustning och en annan bild av en röd och vit räddningsbåt som är på väg genom vattnet, med fler byggnader i bakgrunden. Båten har texten ”SJÖRÄDDNING” synlig på sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här glider Sjöräddningssällskapet senaste räddningsbåt Rescue Margareta Emblad in I Hammarbyhamnen. I klippet visar Cecilia Jönsson, frivillig sjöräddare och en i besättningen, runt ombord. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Häng med ombord på sjöräddarnas nya superbåt: ”Älskar den här”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen visade Sjöräddningssällskapet upp sin senaste räddningsbåt Rescue Margareta Emblad under en snabbvisit i Hammarbyhamnen. Betydligt tystare körupplevelse och en nära på halverad dieselförbrukning lyfts fram som några av fördelarna jämfört med gamlingarna i beståndet.

Under lördagen kunde stockholmarna få sig en titt på det första exemplaret i Sjöräddningssällskapets nya båtklass, en 12-metersbåt som kallas ”Margareta Emblad-klassen”. Alla Sjöräddningssällskapets båtar kommer från privata donatorer eller företag. Denna båt kommer från en donator på västkusten och är nu på Sverigeturné. Många stationer får besök så att landets 2 500 frivilliga sjöräddare får en chans att se den nya båttypen.

– Jag älskar den här båten och hoppas att det kanske dyker upp donationer här i vår region så att vi kan få en likadan, säger Stockholms regionledare Tomas Karlsson när han visar runt på båten.

Anrik ideell organisation

Sjöräddningssällskapet bildades redan 1907 och i Region Stockholm finns det 400 volontärer som bemannar de åtta stationerna i länet. Alla över 18 år kan ansöka om att bli volontärer. Organisationen utbildar sen sina sjöräddare i hjärt– och lungräddning och den båtkunskap som krävs.

– Jag tycker om att hjälpa andra och jag älskar havet. Sen tycker jag att det är superviktigt med ett civilt engagemang, säger Cecilia Jönsson, frivillig sjöräddare och en av besättningspersonerna på Rescue Margareta Emblad under Sverigeturnén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.