Live

Valet 2022 i Stockholms län

Här rapporterar vi om händelseutvecklingen kring valet i Stockholm

Här rapporterar vi om händelseutvecklingen kring valet i Stockholm

Här rapporterar vi om valet 2022 i Stockholms län

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Inget maktskifte i Tyresö - centerpartist bytte sida

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna såg ut att ha tagit över styret i Tyresö. Tanken var ett minoritetsstyre som skulle få stöd  av Sverigedemokraterna.

Men när det nya styret skulle klubbas i kommunfullmäktige på torsdagskvällen valde en C-ledamot att rösta mot överenskommelsen, vilket ledde till att Socialdemokraterna fortsatt behåller posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Mitt ställningstagande idag är väl genomtänkt och syftar till att leva upp till Centerpartiets väljare. Jag kommer att rösta emot mina partikamrater, sa Raymond Moubé under kommunfullmäktigemötet, skriver DN.

Exakt hur det nya S-styret kommer att se ut återstår att se.

– Att som centerpartistisk ledamot göra en sån här kuppartad sak på kommunfullmäktigemötet skadar förtroendet för politiker. Jag ser det som ytterst olyckligt och tänker framförallt på Tyresöborna som har röstat, säger gruppledaren Anki Svensson (M) till SVT.

Pinnat inlägg

Maktskifte i Haninge

Som näst sista kommunen i länet presenterar nu Haninge hur styret blir de närmaste fyra åren.

Det blir en koalition bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som kallar sig Haningealliansen. Alliansen blir ett minoritetsstyre men får en majoritet i kommunfullmäktige genom stöd av Sverigedemokraterna som fortsatt är i opposition.

I ett pressmeddelande skriver den nya alliansen att de har identifierat fyra särskilt viktiga områden där de menar att kommunen står inför stora utmaningar. Det handlar om trygghet, skola och utbildning, jobb och näringsliv samt samhällsbyggnad.

Kommunen styrdes tidigare av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Den enda kommunen i Stockholms län där styret inte är klart är Vaxholm.

Fortfarande oklart om styre i både Haninge och Vaxholm

Under torsdagen kom beskedet att det blir ett nytt extrainsatt kommunfullmäktigemöte i Haninge den 28 november. Beslut har ännu inte fattats om det framtida styret i kommunen, trots att nio veckor har gått sedan valet. Om det beslutet kommer på det extrainsatta mötet är ännu oklart.
Koalitionen med S, C, L och KD har styrt i minoritet den senaste mandatperioden, men frågan är om de kommer kunna fortsätta göra det.

Här kan man läsa mer om kampen om makten i Haninge.

Vaxholm också oklart med styre

Även i Vaxholm är det ännu inte bestämt vem som ska styra kommunen närmaste fyra åren. Beskedet väntades tidigare i vecka på fullmäktigemötet, men inget klubbades.

Kommunen har ett ordinarie fullmäktigemöte till inplanerat i år, 12 december. Om beslutet om styret kommer då är inte helt klart, men kommunen har bara fram tills årsskiftet på sig. Då avgår de sittande politikerna.

Maktskifte klart i Upplands Väsby

Nu står det klart att det blir maktskifte i Upplands Väsby. Socialdemokraterna, Väsbys bästa och Liberalerna ingår i ett styre - med stöd av Vänsterpartiet.

- Fokus kommer att ligga på bättre resurser till skolan, omsorgen och välfärdens kärna, säger Mathias Bohman, gruppledare för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

Föregående mandatperiod styrde Väsbys bästa tillsammans med de forna Allianspartierna. Dessförinnan styrde Väsbys bästa tillsammans i en rödgrön koalition och efter årets val fick de återigen en betydande roll som nu landat i ett blocköverskridande styre.

Roland Storm (VB), Margareta Hamark (L) och Mathias Bohman (S).

Tyresöcentern går i oberoende opposition

Centerpartiet i Tyresö kommun har beslutat att de under de närmaste fyra åren ska bedriva sin oppositionspolitik oberoende av andra partier, enligt ett pressmeddelande. Partiet anser att de på så vis har större möjligheter att påverka kommunens utveckling.

Tidigare hade det sett ut som om det skulle bli ett maktskifte i kommunen till fördel de borgerliga. Men som SVT tidigare berättat valde en C-ledamot att inte stödja alliansen eftersom det behövdes stöd av Sverigedemokraterna. Därmed föll styret och Centerpartiet hamnade i opposition.

Mälaralliansen ska styra Ekerö de kommande fyra åren

De borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har kommit överens om att styra Ekerö kommun den kommande mandatperioden.

De fyra partierna kommer kalla sig Mälaralliansen, skriver de i ett pressmeddelande.

– Jag ser fram emot fyra år av samarbete som inkluderar många moderata vallöften kring ledorden frihet, trygghet och hållbarhet där vi vill fortsätta tillsammans med våra borgerliga kollegor att ta ansvar för och utveckla hela kommunen. Samarbete och delaktighet är kärnan för vårt styre, sägerJohan Elfver (M), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Mälaralliansen ska styra Ekerö de kommande fyra åren. Foto: Ekerö kommun.

25-åring blir gruppledare för KD i Stockholms stadshus

25-åriga Nike Örbrink tar över efter Erik Slottner som gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

- Jag ser fram emot att leda Kristdemokraternas arbete i en offensiv opposition, med sikte på valvinst 2026. Mitt fokus kommer särskilt vara att fortsätta driva frågor som rör äldre och tryggheten samtidigt som vi noggrant granskar hur den nya vänstermajoriteten förvaltar stockholmarnas skattepengar, säger Nike Örbrink i ett pressmeddelande.

Hon satt i Stockholms kommunfullmäktige föregående mandatperiod och är ordförande för KD:s ungdomsförbund sedan två år.

Tidigare gruppledaren Erik Slottner har gått över till att vara civilminister i nya regeringen.

Nike Örbrink, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad. Foto: KD Stockholms stad.

Oförändrad skattesats i Stockholms stad

Stadens nya finansborgarråd Karin Wanngård (S) meddelade på tisdagen att skattesatsen för Stockholms stad lämnas oförändrad nästa år.

– Ekonomin i staden ska skötas ansvarsfullt för att välfärden, tryggheten och klimatomställningen ska ha de resurser som krävs. Samtidigt står vi inför ekonomiskt tuffa tider. Med stigande priser och en hög inflation är det inte läge att höja skatten, säger hon i ett pressmeddelande.

Beslutet tas formellt på kommunstyrelsens sammanträde på onsdag.

Fakta:

Kommunstyrelsen ska enligt kommunallagen föreslå den kommunala skattesatsen före oktober månads utgång. Den 26 oktober beslutar kommunstyrelsen om skattesatsen för år 2023 och därefter behandlas frågan av kommunfullmäktige den 7 november. Det rödgröna styrets förslag innebär att skattesatsen lämnas oförändrad på 17,74 öre per skattekrona. Stadens budget för nästa år behandlas av kommunfullmäktige 12-13 december

S, V och MP tar över styret i Stockholms stad

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att ta över styret av Stockholms stad.

Klockan 11 på torsdagen kommer partierna hålla en pressträff för att presentera det nya styret och den politiska inriktningen de närmaste fyra åren. Det skriver partierna i var sitt pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Alliansen fortsätter styra Nynäshamn - med stöd av SD

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet - under namnet Allians för Nynäshamn - fortsätter styra Nynäshamn. Detta blir möjligt genom en överenskommelse med Sverigedemokraterna.

Enligt ett pressmeddelande kommer Alliansen att styra kommunen i minoritet och söka stöd i sakfrågor från alla partier i kommunfullmäktige. Långsiktigt viktiga beslut ska fattas med så brett politiskt stöd som möjligt.

Budgetöverenskommelse med SD

För att få igenom sin budget har Alliansen gjort en överenskommelse med SD, som också kommer att få ett kommunalråd i opposition i egenskap av näst största oppositionsparti.

– Det långsiktiga utvecklingsarbete som vi inlett kommer nu att fortsätta samtidigt som vi även framöver kommer att hålla ordning och reda i ekonomin. Vi ser fram emot att leda detta arbete de kommande fyra åren, säger Marcus Svinhufvud, gruppledare för Moderaterna, i ett pressmeddelande.

Här kan du se en sammanfattning av Nynäshamns politiska historia de senaste decennierna (gjord inför årets val):

Alliansen ska styra Nacka i "begränsad samverkan" med MP

De borgerliga partierna är överens med Miljöpartiet om en "begränsad samverkan" för att styra Nacka den kommande mandatperioden.

Syftet med denna begränsade samverkan är att förstärka miljö- och klimatarbetet och att skapa en grund för ett stabilt styre i kommunen, skriver partierna i ett pressmeddelande.

– Jag är stolt över den här överenskommelsen, den är bra för Nacka. Dels ger den förutsättningar för oss att kunna styra stabilt de kommande åren, dels är det här den största miljöpolitiska överenskommelsen i Nacka hittills, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Inget gemensamt budgetförslag

De borgerliga partierna och Miljöpartiet kommer däremot inte att lägga en gemensam budget. Miljöpartiet kommer precis som tidigare rösta på sin egen budget och kommer inte att stödja andra partiers förslag.

– Jag ser fram emot att Nacka nu steppar upp sitt klimat- och miljöarbete och jag är också nöjd med att vi i Miljöpartiet fortsätter i opposition där vi kan forma vår egen politik och vara en blåslampa i de här frågorna, säger Desha Svenneborg (MP).