• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Shwan berätta om den svåra tiden från egenföretagare till arbetslös. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Shwan förlorade taxin och sina livsbesparingar – på tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Var sjunde taxi har försvunnit från Stockholms gator sedan pandemin slog till i början av året. Det innebär tusen färre bilar och många förare som lämnat branschen, enligt Taxiförbundet. Shwan Hawini från Stockholm har kört taxi i 20 år, tolv av dem i eget företag. Men han var tvungen att sälja bilen när kunderna försvann.

Shwan Hawini är en av alla taxiförare i Stockholm som skrivit in sig på arbetsförmedlingen under pandemin. Han är också en av många som inte varit medlem i facket eller a-kassa och har därför varit utan inkomst sedan företaget lades ner.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har bara 315 av alla arbetslösa taxiförare, som skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, rätt till ersättning just nu. Hur många som går arbetslösa utan ersättning vet ingen.

Den 1 januari 2020 var 7 750 taxibilar registrerade i Stockholm län. Den 24 augusti hade drygt tusen av dessa bilarna försvunnit från gatan, enligt Taxiförbundets statistik.

Små och sårbara företagare

De flesta taxiföretag drivs som enskilda firmor. Företaget är kopplat till den personliga ekonomin och risken att dra på sig skulder kan sluta med personlig konkurs.

– Sju av tio taxiföretagare består av en bil, det är småföretagare, säger Claudio Skulba, direktör på Taxiförbundet.

I landet har antalet registrerade taxibilar minskat från drygt 18 700 till 16 950 bilar.

Hör Shwan berätta om tiden efter han tvingades stänga företaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.